Відтермінування енергореформи як спосіб її поховання. І до чого тут СБУ, РНБО та Коломойський.

СБУ вже почала працювати на Коломойського. Новопризначений перший заступник голови СБУ Іван Баканов направив офіційного листа Парубію та Гройсману, в якому написав про загрозу держбезпеці в результаті своєчасного введення нової моделі ринку електроенергії з 1 липня.

Ось воно як виходить – європейська модель ринку (яку впроваджують в рамках імплементації Третього енергопакету ЄС) є загрозою державній безпеці. Принаймні, так стверджує тимчасово виконуючий обов'язки голови Служби безпеки України Іван Баканов, який перед призначенням працював в Студії «Квартал-95». Щодо його рівня компетентності в енергетиці висновки робіть самі. Як і щодо рівня ангажованості: адже у нового ринку електроенергії є тільки один публічний опонент, і звуть його Ігор Валерійович Коломойський.

Звичайно, знайдуться ті, хто виправдовуватиме команду Зе – мовляв, вони не проти ринку як такого, а просто хочуть відтермінувати його введення на післявиборчий період. Для таких хочу пояснити коротко, що насправді відбувається:

1. Існуючий закон «Про ринок електричної енергії» зобов’язує запустити його 1 липня 2019 року. Якщо це відбудеться, чиновники втратять будь-які важелі впливу на електротарифи (за виключенням тарифів для населення, які будуть утримуватися на існуючому рівні за рахунок механізму PSO).

2. Енергонеефективним феросплавним, електрометалургійним на нафтопереробним підприємствам Коломойського виставлять не пільгову, а ринкову ціну за спожиту електроенергію. А це десятки мільярдів грн на рік. Тому він категорично проти – про що публічно неодноразово заявляв і продовжує заявляти.

3. Під приводом недостатньої готовності до запуску ринку сателіти Коломойського (а тепер це вже не просто маргінальні «експерти», а цілі представники президентської команди) заговорили про перенесення запровадження ринку на кілька місяців в зв’язку з технічною неготовністю. Хоча, якщо це так і вони справді не готові, то повинні просити не про відтермінування ринку, а про звільнення себе з займаних посад у зв’язку зі службовою невідповідністю.

4. В парламенті швиденько зареєстрували кілька законопроектів про перенесення дати запровадження енергоринку на строк від 3 до 9 місяців. Насправді, різниці між законопроектами немає жодної, адже це просто трюк. І завдання в усіх законопроектів тут просте – перенести дату на період роботи ВР наступного скликання, в якій команда Зеленського-Коломойського сподівається отримати депутатську більшість. Тоді вони можуть перенести запровадження ринку на невизначений час (представник Зеленського в Кабміні заявляє, що необхідно на 1-2 роки мінімум).

5. Але враховуючи, що більшість депутатів достатньо поінформована про цю тіньову схему і відмовляється підтримувати законодавче перенесення запровадження ринку (цього тижня спроба поставити такий законопроект в порядок денний провалилася). Тому наступним кроком лобістів Коломойського буде ініціювання засідання РНБО на тему переносу запровадження ринку електроенергії. Головую РНБО за законом є президент, тож рішення цілком може бути таким, як треба Коломойському. Наприклад, запровадження в енергетиці надзвичайної ситуації. Тим більше, що новопризначений секретар РНБО Олександр Данилюк вже заявив, що серед його пріоритетів – фінанси та енергетика. За дивним збігом обставин, саме такі пріоритети і в Ігоря Коломойського, якому потрібен «Приватбанк» і не потрібний ринок електроенергії (я про це позавчора писав).

6. Запровадження стану надзвичайної ситуації в енергетиці дає виконавчій владі можливість тимчасово перевести управління енергетикою в ручний режим на кілька місяців. І в цьому режимі новому ринку місця немає.

Засідання РНБО планує провести вже завтра. Формальний привід – трагедія на західноукраїнській шахті, яка забрала життя двох гірників. Анонсована тема засідання – ситуація у вугільній галузі. Отже, завтра і побачимо, що саме обговорюватимуть і які рішення прийматимуть.

Хочеться бути оптимістом і вірити, що РНБО розгляне дійсно болючі питання галузі, які давно перезріли: фінансову допомогу державним шахтам, організацію гарантованого збуту продукції держшахт ЛВБ для потреб державного «Центренерго», побудову залізничної гілки до Луганської ТЕС (зараз вона в логістичному капкані і вугілля до неї можна завозити тільки з території РФ) тощо.

Але, на жаль, значно більше шансів на те, що, застосовуючи РНБО як інструмент, Зеленський цинічно використає смерті шахтарів для реалізації комерційних інтересів конкретного олігарха Коломойського і дійсно запровадить надзвичайний стан для недопущення запуску ринку електроенергії з 1 липня.

Завтра все побачимо.

aleksey.golobutskiy
Олексій Голобуцький

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації