Що стосується складу Верховної Ради 9-го скликання, повністю оновитись їй, звісно, не вдасться: старі політичні сили з тих, що точно долають 5% бар’єр, заводитимуть за списками вже випробуваних парламентарів, а високорейтинговий «Слуга народу» практично не має кадрового резерву – і, як показали останні тижні, заповнюватиме особовий склад політиками з ще довшим послужним списком.

Оновлення складу ВР відбудеться хіба завдяки мажоритарникам і партіям, що впритул здолають виборчий бар’єр, набравши трохи більше 5%. Серед цих сил варто відзначити Аграрну партію: 5000 депутатів місцевих рад, впевнений третій результат після БПП і «Батьківщини». І передстартові 1,4%, з якими аграрії тільки вступають до політичної кампанії.

Зрештою, дисциплінований і чисельний сільський електорат досі не має повноцінного власного представництва у Верховній Раді – і цілком може вважатись потенційним електоральним ресурсом Аграрної партії. Передусім йдеться про аграрні регіони Центральної України, а також про аграрні Херсонщину і Миколаївщину.

Помірковані гасла, прагматичний підхід – це напевно буде перенесене з виборчих кампаній аграріїв в ОТГ на парламентську кампанію. На тлі радикальних гасел і суперечливої кадрової політики «Слуги народу» це повинно стати цілком привабливим для виборців, що залежать від економічної стабільності і довготривалих домовленостей з європейськими партнерами.

Чим більш жорстким і конфліктним буде протистояння «Європейської солідарності» та інших сил з партією В.Зеленського – тим більше сільських виборців обере поміркованих і приземлених аграріїв.

Але, звісно, багато чого залежить від формату парламентської кампанії АПУ: ми ще не бачили ні програми, ні гасел, ні першої п’ятірки. І можемо оцінити тільки «передстартовий капітал» цієї партії.

aleksey.golobutskiy
Олексій Голобуцький

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації