Вітренка знов провалили на міністра енергетики і першого віцепрем'єра. "Монобільшість" нашкребла лише 177 голосів із загальних 204.

Це при тому, що і сам Вітренко, і представники Кабміну Шмигаля, і представники фракції СН останній тиждень демонстрували абсолютну впевненість, що голосів достатньо і призначення - річ вже вирішена, лишились формальності.

Нагадаю, що за важливий для Зеленського законопроєкт про референдум фракція Зеленського дала тільки 226 голосів. Тобто, ні про яку монобільшість вже не йдеться. Ба більше: вже не йдеться і про контроль Зеленського щодо номінального його фракції - а депутати ж практично поголовно отримали свої мандати коштом "голосів за Зеленського", а не за них самих.

Відповідно, на сьогодні однопартійний, а не коаліційний уряд Шмигаля абсолютно не відповідає реальному впливу партії влади в парламенті. А "фракції Зеленського", за яку голосували виборці, більше не існує.

Це означає, що однопартійний КМ більше не легітимний. Як і цей склад ВР - без реальної більшості. Тобто, це відставка уряду і дострокові вибори парламенту.

Але як швидко це відбудеться, невідомо. Тим більше, ходили чутки, що Вітренка якраз і просували як ймовірного наступника Шмигаля - але його кандидатуру вдруге провалили. Отже, провалили плани Зеленського на заміну дискредитованого уряду. Конструктивний торг наявного складу ВР за персоналії нового КМ уявити неможливо - тобто, і заміна уряду теж впирається в перевибори парламенту.

Але Зеленський все ще щасливо усміхається, озвучує хороші новини і робить вигляд, що все з владою в країні прекрасно.

aleksey.golobutskiy
Олексій Голобуцький

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації