«Авіапіратством» Білорусь вже практично загнали під спільну «залізну завісу» з РФ. Протасевич – випадковий інструмент.

А а на цьому тижні Лукашенко якраз має летіти до Путіна в Сочі...

==

Підсумовуючи останні офіційні повідомлення, на цей момент ситуація з примусовою посадкою рейсу Афіни-Вільнюс в Білорусі виглядає так:

• Добу тому, 23.05 близько 12:50 за місцевим часом Мінськ нібито отримав електронного листа про міну на борту Ryanair – не від когось, а аж від «солдатів ХАМАС» (деякі джерела стверджують, що ХАМАС сам ошалів від такої новини, але поки мовчить – мабуть, домовляється про бакшиш за свою «участь»): «щоб ЄС припинила підтримку Ізраїлю», інакше вони підірвуть бомбу над Вільнюсом.

• Було вирішено негайно примусово саджати борт в Мінську (хоча остання версія вже звучить як «пілоти самі попросили про приземлення в Мінську», пілоти мовчать в ах... в шоці). Для чого відправили два винищувачі (котрі, за певними даними, погрожували літаку ракетами класу «повітря-повітря» у випадку відмови приземлення в Мінську – але це вже активно заперечують). Потім казали про один винищувач, і то «тільки тому, що поруч із маршрутом замінованого літака була Білоруська АЕС» - причому це заявило МЗС РФ(!), а зовсім не білоруські офіційні особи.

• Пілот Ryanair порадився зі своїм начальством і борт таки посадив – після чого спецслужби Білорусі просто витягли звідти ексголовреда опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Котрий, за останніми даними від Білорусі, «випадково опинився на борту», виявили теж «випадково» - бо прямо під час огляду помічник не кого-небудь, а «офіційної опозиціонерки» Ціхановської опублікував фото Протасевича (і, мабуть, про всяк випадок нагадав, що він «підозрюється в терористичній діяльності»).

• Огляд літака тривав 5 годин, Протасевича затримали не одразу, а через 2,5 години – після «перевірки багажу пасажирів на предмет приховування бомби» прямо біля трапа літака. Ну, бомби завжди шукають впритул до літаків і серед натовпу, це звичайна практика – ну ж не евакуювати всіх пасажирів і персонал і не відвозити валізи в поле для перевірки на бомбу. Хоча Білорусь назвала цей процес саме «евакуацією».

• Заодно з Протасевичем з рейсу зісмикнули його дівчину Софію Сапєґу. росіянку – тепер то окрема історія дій Слєдкома Білорусі і дипломатичного супроводу від МЗС РФ (цікава аналогія зі ще однією сумною «історією кохання з росіянкою» – так, про тупенького хлопчика Гриба, котрий під час війни поперся «на побачення» з росіянкою Татьяной Єршовой до Білорусі, там його і схопили спецслужби ворога).

• У Литві порушили кримінальну справу після інциденту з Ryanair - за статтею про угон і викрадення, допитали пілотів. Білий дім поки не готовий назвати посадку рейсу Ryanair в Мінську викраденням або говорити про санкції. МЗС Німеччини заявив, що вважає заяви Білорусії по рейсу Ryanair такими, що не заслуговують довіри. Польський президент назвав привід для посадки літака брехнею.

• Шведська влада рекомендувала своїм авіакомпаніям не літати над Білоруссю. Скандинавський авіагігант SAS вже заявив, що змінить маршрути. Британія першою в Європі відмовилася приймати рейси "Бєлавіа" і наказала своїм авіакомпаніям облітати Білорусію. А також ввела санкції проти 99 фізичних та юридичних осіб.

• Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила про замороження інвестиційної допомоги ЄС для Білорусії на 3 млрд євро «поки Білорусь не стане демократичною».

==

Далі ще веселіше: вже сьогодні, 24.05, о 14:20 з аеропорту Мінська не випустили вже рейс Lufthansa до Франкфурта – теж нібито «через лист про мінування». Щоправда, ХАМАС вже не приплітали. І нікого не затримували. Таке, 2 години «додатково оглядали» і о 16:13 дозволили злетіти.

Створювали додаткову правдоподібність для першого «теракту» - з Ryanair? Мовляв, щось в кінці травня ці авіатерористи геть розперезались, при тому щоразу в Мінську – чи то магнітні бурі, чи ще якась аномалія...

==

Отак одна брехня тягне за собою іншу, тоді ще іншу... А те, що «лист від солдатів ХАМАС» - брехня, обговорюють вже всі, включно з джерелами в самій Росії.

Для чого і кому знадобилась вся ця історія, ще й дубльована дрібною капостю Люфтганзі, - поки остаточних версій немає. Але вуха ФСБ стирчать більш ніж очевидно.

От для чого Лукашенку той Протасевич – при тому щоб аж літаки через нього саджати і зчиняти повноцінний міжнародний скандал, а тоді міжнародну ізоляцію? Він щось таке віз з Афін? Він якийсь вбивчий компромат мав, при тому отриманий буквально щойно? Сильно навряд. Тобто, Лукашенку той весь цирк був просто без потреби.

Але в підсумку Білорусь опинилась в міжнародній ізоляції і позбулась серйозної фінансової підтримки. Що буде наслідком? В Лукашенка не лишиться іншого варіанту, як звертатись по допомогу Кремля – бо для всіх решти він і після розгону протестів був практично нерукоподаваним, а після збройного викрадення літака – тим більше.

На сьогодні Кремль активно готується опустити «залізну завісу», формуючи для Facebook, Instagram, TikTok, Twitter; YouTube, Twitch; WhatsApp, Telegram, Viber, Gmail; Google, Bing; Amazon, Digital Ocean, Cloudflare, GoDaddy; Aliexpress, Ikea, Iherb; Wikipedia такі вимоги роботи в Росії і з російськими користувачами, що ті вимушені будуть піти, обкладені штрафами, вимогами, обмеженнями, зобов’язаннями і обтяженнями. Плюс давні наміри світового співтовариства щодо фінансової ізоляції РФ.

І Путін вирішив, що затягнути Білорусь під свою «залізну завісу» вигідніше, ніж лишати її ззовні як потенційний плацдарм для ворогів з НАТО.

Тоді і дивний гігантський масштаб заради крихітного «вихлопу» стає зрозумілим: бо «вихлоп» - це геть не затримання Протасевича, а ізоляція Білорусі в одному просторі з РФ.

==

Цікава реакція джерел, близьких до Офісу президента України: там запустили тезу, що Київ використовуватиметься Заходом як головний плацдарм тиску на режим Лукашенка. Саме в Києві готуватимуться вже для цієї осені акції і активісти для Білорусі. І США нібито вже зобов’язали Вільнюс допомагати в антилукашенківській політичній кампанії.

aleksey.golobutskiy
Олексій Голобуцький

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації