Середина липня — час, коли програма EGAP Challenge виходить на новий етап. 15—17 липня у Києві пройшла перша стратегічна сесія для команд-фіналістів — а тим часом можна сказати, що перший етап проекту минув досить успішно. Спільна ініціатива Державного агентства з питань електронного урядування, Фонду Східна Європа в рамках реалізації Програми EGAP, що фінансується Швейцарською Конфедерацією, має на меті не лише запровадити нові інструменти e-democracy в чотирьох регіонах України (Вінницькій, Волинській, Дніпровській та Одеській областях), а показати українським стартапам нову нішу, у якій можна створювати якісні проекти, здатні безпосередньо впливати на місцеву та центральну владу. А влада — у свою чергу — отримає набір нових інструментів для зростання ефективності її роботи та прозорості взаємодії із платниками податків.

Конкурс здобув підтримку не лише у міжнародних, але й у національних партнерів, представлених компаніями, що вже не перший рік працюють на українському ІТ-ринку — IBM, Cisco Systems, De Novo, Intel. Вони надають менторську, методичну та технічну підтримку командам-учасницям у EGAP Challenge. І звісно, подія не відбулася би без участі регіональних партнерів, котрі забезпечили локації для менторських сесій, конкурсного відбору та подальшої роботи команд-фіналістів — iHUB у Вінниці, Space Hub у Дніпрі, Impact Hub у Одесі та Фонд місцевого розвитку у Луцьку. Два місяці переможці креативних вікендів, що пройшли у Дніпрі, Вінниці, Одесі та Луцьку, працюватимуть над своїми проектами в рамках інкубаційної програми, а результати представлять на DemoDay у вересні цього ж року. Найкращі команди отримають фінансування (до 12 тисяч доларів), підтримку партнерів та можливість знайти інвесторів для своїх проектів і їхнього подальшого розвитку.

Першим етапом став відбір 18-19 червня у Дніпрі. Там в рамках креативного вікенду серед 24 команд журі відібрало для інкубаційної сесії 4 переможці — проекти EDUPAY, Fact Point, OpenDataUABot та «Виборча варта».

Cпеціальні номінації EGAP Challenge, які не надають проектам повної участі в інкубаційній програмі, але надають можливість прийняти участь в Mentor Days та/або зстріч з представниками фонду для обговорення подальшої співпраці отримали проекти "Відкритий бюджет" та "Навізор". Технологічні рішення, починаючи від телеграм-боту, який дозволяє відстежувати зміни у даних юридичних осіб до сервісів, що дозволяють перетворювати фотографії в документи та переказувати кошти в освітні заклади та контролювати напрямки витрат цих переказів — такими були перші фіналісти відбіркового етапу.

51

Продовжився відбір 2-3 липня у Одесі. Тут кількість проектів та учасників була не меншою — 67 заявників та 20 проектів, що у підсумку перетворилися на 16 фінальних пітчів. Палітра пропонованих рішень була досить розмаїтою — від системи онлайн-голосування для депутатів до Telegram-боту для допомоги поліцейським та платформ управління соціальними проектами і контролю громадського транспорту. Відбір та оцінку проектів здійснювали Олександр Краковецький, керівник ІТ компанії DevRain Solutions та координатор EGAP Challenge; Даніл Молчанов, заступник. директора КП «Обласний інформаційно-аналітичний центр»; Люба Шипович, СTO, Одеська ОДА; Віктор Лях, керівник Фонда Східна Європа; Сергій Поплавський, спеціаліст по розробці програмного забезпечення Microsoft Україна; Микола Фіанцев, iOS розробник, 111PIX.UА; Михайло Галушко, CTO DevRain Solutions та Світлана Кузьміна, бізнес-аналітик, USAID.

13558687_1648124108840033_2686026987000018703_o

Два дні роботи з менторами, пітчів та голосування журі дали перемогу трьом переможцям — володарям «путівки» у двомісячну інкубаційну програму EGAP Challenge:

  • GoGreen — сервіс для активістів з прибирання сміття;
  • E-Vox — система голосування для депутатів місцевих рад;
  • Портал Психологічної Служби — сервіс для автоматизації документообігу психологічної служби.

1

В Одесі також не обійшлось без додаткових заохочень. Журі відмітило такі проекти:

  • Жеглов @zheglovbot — Telegram-бот як інструмент для працівників поліції;
  • БУНТ — проект з системного поліпшення роботи громадського транспорту в Одесі.

Одночасно із Одеським етапом Креативний вікенд EGAP Challenge пройшов і у Вінниці. Тут захід зібрав понад 50 учасників, які представили 13 проектів — як на стадії ідей, так і готових прототипів. Менторами та членами журі у Вінниці були Йорданка Томкова, експерт програми «Е-урядування задля підзвітності та участі» (EGAP); Олександр Риженко, голова Державного агентства з питань електронного урядування України; Олександр Зачешигрива, директор з розвитку бізнесу De Novo та координатор напрямку e-Government; Руслан Бурлаченко, координатор проекту EGAP у Вінницькому регіоні, керівник центру iHUB Vinnytsia; Володимир Романенко, директор Департаменту інформаційних технологій у Вінницькій міськраді; Олександр Мельник, головний редактор Blog Imena.UA; Надія Вірна, керівник проекту «Портал відкритих даних Верховної Ради України», аналітик моніторингового проекту «Рада». Коло презентованих стартапів охоплювало найрізноманітнішу тематику — від управління витратами багатоквартирних будинків до інформування громадян про події в районі проживання та екологічного моніторингу довкілля, а також ведення електронних реєстрів за нагальними міськими питаннями. Серед представлених ідей журі викоремило три проекти, котрі вибороли право на інкубаційну сесію:

  • «Скільки споживає та коштує Ваш будинок» — стартап із контролю обсягу витрат та заощаджень і показників ефективності споживання ресурсів у багатоквартирних будинках;
  • «I4C informer for citizens» — система мобільного та веб-сповіщення громадян про події у районі чи місті;
  • «Транслітерація міст» — проект із коректної транслітерації назв міст та вулиць англійською мовою.

Спеціальну номінацію та право на участь у Mentor's Day без інкубації отримали проект Електронного архіву історичних документів та Реєстр нерухомості юридичних осіб.

photo-89

Продовжився відбір 9-10 липня у Луцьку — це був заключний Креативний вікенд EGAP Challenge. До участі на цю подію зголосилися учасники з 9 міст України – Луцька, Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Рівного, Нововолинська, Києва, Запоріжжя, Вінниці. Вони презентували 19 проектів, які стосувалися різних сфер суспільного життя: екології, електронного бізнесу, перетину кордонів, транспортних проблем, роботи ОСББ тощо. Учасники запропонували різні інструменти вирішення нагальних проблем для міста із використанням як мобільних, так і desktop-технологій.

Як це відбувалося і на попередніх Креативних вікендах, після дебютного пітчу команди почали працювати над проектами під керівництвом менторів для того, щоби довести свої ідеї та прототипи до відповідності критеріям оцінки та відбору у фінал. До експертів та членів журі, представлених на попередніх вікендах, у Луцьку долучилися Володимир Павлюк, національний модератор платформ «Відкрите місто» та «Єдина система місцевих петицій»; Михайло Галушко, СТО DevRain Solutions; Марія Богуслав, заступник директора ДНУ «Інститут модернізації освіти»; та Роман Матвійчук, керівник-експерт Проекту ЄС з модернізації ЦНАПів, радник Луцького міського голови.

Після двох днів продуктивної роботи 17 команд презентували фінальну версію свого проекту. За підсумками голосування журі до наступного етапу конкурсу EGAP Challenge у Луцьку було відібрано такі стартапи:

  • «Eco-citiziens» (Вінниця) — проект краудсорсингового моніторингу екологічних показників та стану довкілля із можливістю використовувати датчики на платформі Adruino та веб-платформу для систематизації і аналізу таких даних;
  • «Програмний комплекс для реєстрації учасників міських ярмарків» (Івано-Франківськ) — дозволить здійснювати реєстрацію учасників як шляхом особистої подачі документів, так і реєстрації онлайн через Персональний кабінет на сайті ЦНАП;
  • моніторинговий проект «Око» (Київ) — моніторингова програма світових медіа щодо згадок про Україну.

Частину проектів було відмічено і додатково винагороджено. Проект «Геоінформаційний портал території» отримав право на участь у Mentor's Day. Також було відзначено проект «Світ громад», які обіцяли презентувати IT-рішення в день офіційного запуску 22 серпня. Після запуску та аналізу експертами Програми EGAP цю команду, можливо, запросять на Demo Day в Києві в обхід інкубаційної програми. Координатор програми EGAP Олександр Краковецький відзначив проект «СityEye», запропонував робочу зустріч та презентацію у всіх містах Програми EGAP. Це — тернопільський проект відеоспостереження для міста для громадян та організацій, який дає змогу швидко та недорого облаштувати власне відеоспостереження з широкими можливостями.

IMG_7222


Ось таким був етап відборів в рамках EGAP Challenge. Попереду у фіналістів — 2 місяці активної роботи із менторами, консультацій, тестування та доопрацювання своїх продуктів — і фінальний Demo Day у вересні. Саме він і визначить, хто ж буде успішно формувати та розвивати інструменти електронної демократії у пілотних регіонах наступного року.

alex.krakovetskiy
Олександр Краковецький

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації