«Мисливець за петлюрівцями» Клім Ворошилов приїжджає до будинка заможного селянина-одноосібника Герасима Калитки у пошуках зерна. Після довгого допиту Герасим вимушений зізнатися, що ховає зерно у підвалі. За наказом Ворошилова червоноармійці забирають увесь харч та вбивають селянську родину, однак доньці Герасима Оксані вдається втекти. Ворошилов бере її на мушку, але промахується.

В цей самий час хорунжий Іван Чорновус збирає в Холодному Яру загін колишніх «чорношличних гайдамаків» для здійснення терору проти представників радянської влади та активістів колективізації. Перед загоном стоїть просте завдання: вбивати комуністів найжорстокішим способом з метою помсти, деморалізації та залякування червоноармійців.

Чутки про загін швидко поширюються на території УСРР і червоні називають його вояків «виродками». Отаман отримує прізвисько «Чорний ворон», оскільки він та його підлеглі виколюють своїм жертвам очі. На Київщині до загону приєднався колишній червоноармієць китайського походження на прізвисько Ходя. Розповіді про народних месників нарешті дістаються Кремля та викликають нестримний гнів самого Сталіна.

До Сталіна приводять червоноармійця, котрому вдалося вижити після потрапляння в полон до «виродків»: йому зберегли життя, оскільки він виказав гайдамакам адресу високопоставленого партійного керівника. Солдату лише вирізали на лобі серп та молот.

Тим часом уціліла Оксана Калитка взяла собі ім’я Аксінья Кошелєва і влаштувалася працювати прибиральницею до одного з харківських театрів. На неї звертає увагу Клім Ворошилов, на честь котрого в театрі готується постановка одноіменної вистави, яка має відбутися до 15-ї річниці Жовтневої революції.

Оксана переконує Ворошилова, що ця вистава варта, аби її побачив особисто Сталін і вся верхівка Комуністичної партії. Після цього дівчина за допомогою костюмера Мойсея Лібермана, батько й матір котрого були розстріляні за звинуваченням у шпигунстві, приносить у підвал театру вибухівку та бензин, аби підірвати та спалити приміщення під час прем’єри вистави.

«Чорний ворон» раптово отримує від Євгена Коновальця відомості щодо відвідин Сталіним Харкова та наказ Провідника: знищити вище радянське керівництво й підняти в Україні повстання. Загін має зустрітися в Харкові з подвійним агентом – завербованою акторкою Оленою Максимовою, щоб з її допомогою потрапити на виставу «Клім Ворошилов». Вони зустрічаються в кафе, де НКВДисти саме святкують наближення річниці революції. У результаті перестрілки, що раптово виникла, більша частина загону загинула, а «Чорному Ворону» й Ході разом із актрисою вдалося втекти.

Пробравшись до театру під виглядом іноземних журналістів, гайдамаки були затримані Клімом Ворошиловим, котрий вбиває Максимову та пропонує «Чорному ворону» угоду: він дозволить йому вбити Сталіна, оскільки сам планує посісти місце вождя. Також Ворошилов розповідає отаману й китайцеві про план Оксани та Лібермана підірвати й спалити театр (виявляється, він здогадався про все від самого початку). Гайдамаки вимушені погодитися.

Ходя з маузера, котрий йому дав особисто Ворошилов, розстрілює Сталіна, а «Чорний ворон» відшукує Оксану і її спільника. Разом вони влаштовують вибух і тікають з міста, прихопивши з собою Ворошилова.

У придорожньому лісі «Чорний ворон» запитує полоненого, чи будуть ліквідовані колгоспи, якщо той очолить Комуністичну партію та державу. Отримавши негативну відповідь, Чорновус вирізає на лобі у Ворошилова серп та молот і вирушає зі спільниками до найближчих сіл, аби повідомити людям про смерть Сталіна й почати велике постання проти радянської влади.

alexander.derkach
Олександр Деркач

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації