Людство колонізує нові планети, вже цього століття. І це вже не наукова фантастика, а реальний план, що крок за кроком виконується.

До 2030го, перші колоністи ступлять на поверхню червоної планети.

До 2050го, їх кількість може сягнути мільйона мешканців. Принаймні саме так прогнозує Ілон.

А це дорівнює такому крупному місту як Одеса, і цілком порівнювано з такими країнами як Латвія чи Молдова. Відповідно це вже великий соціум, в специфічних умовах, що населений специфічними людьми, найвідчайдушнішими з Землян. Яким же може бути вигляд і соціальний устрій цих поселень!?

Відповідь на це питання, може перевершити найсміливіші очікування.
І цьому є три основних причини, і ось вони:
1) Хто рухає колонізацію Марсу.
2) Специфіка перебування на червоній планеті.
3) Розвиток технологій Штучного Інтелекту і роботизації.

Розберемо, їх детально.
Колонізацією Марсу найактивніше і найрезультативніше займається SpaceX, і не видно щоб хтось мав шанси їх наздогнати. Отже, вплив на поселення і соціальний устрій буде мати саме ця фірма і її лідер, вже згадуваний Ілон Маск. Нещодавно почався публічний тест глобального інтернету, і в договорі його використання там міститься таке: на Землі і Місяці компанія підпорядковується земним законам, а ось на Марсі - інша річ, тут будуть «встановлені принципи самоврядування, спрямовані на процвітання майбутньої колонії». Цей пункт почне працювати тільки тоді, коли на Марсі з'явиться колонія.

Раніше Маск неодноразово заявляв, що збирається побудувати на Марсі поселення, яке не залежатиме від постачання ресурсами від Землі. Це буде цілком і повністю автономне поселення - і зараз стало ясно, що під «автономністю» глава SpaceX має на увазі не тільки їжу, воду, одяг, техніку, пальне, а й законодавство.
Знаючи вільнодумний і проактивний стиль Маска, ми можемо прогнозувати, що це буде найвільніша від правил планета, але і найсамоорганізованша. Такий собі дикий захід 21го століття.
Не тільки SpaceX мріє про Марс. NASA як державна агенція від США, MARS-ONE не комерційний приватний проект, на жаль наразі потерпаючий від нестачі коштів, кітайці і багато інших гравців марять підкорити сусідню планету. І всі вони вже зараз займаються підбором колонізаторів.
Хто ж летітиме на Марс. Це будуть відчайдухи вищої категорії, які пройдуть відбір по всім можливим параметрам, вони є “вершками” людства. У них будуть максимально реалізовані такі якості як:
- наполегливість у досяганні мети;
- креативність та інтелект;
- сміливість;
- допитливість.
Крім цього, у перших колоністів має бути відмінне здоров’я і вони будуть переважно, молодими людьми.
Можемо передбачити, що цим вимогам в основному, відповідатимуть чоловіки, але для гармонійного розвитку колонії, там потрібні будуть жінки у достатній кількості для паритету. І цим вже тепер, опікується Sensoria project. Але ми розуміємо, що і жінки в цих місіях, не з робкого десятку.
Переходимо до специфіки умов перебування на Марсі.

Оскільки планета не сприяє прогулянками під відкритим небом, а найекономнішим будматеріалом буде місцевий грунт, ми прогнозуємо, зовнішній вигляд міст на Марсі, такого плану.

Арочні конструкції як основний архітектурний елемент, що пролягатиме в основному під 40+ сантиметровим шаром грунту, задля захисту від сонячної радіації й інших не корисних для людини впливів, коїх на Марсі болєє чєм.

Отже, так чи інакше люди не матимуть великих площ і просторих “хоромів”, то ж соціальне “тертя” буде високим, що пришвидшуватиме напрацювання ефективних правил соціуму відважних людей.
Але вже зовсім скоро в 30х-40х роках, все може змінити Штучний Інтелект, який замінить багато професій не тільки на Землі.
Вже тепер, на ШІ роблять ставку всі потенційні колонізатори. І вже в актуальній місія NASA він активно використовується на Масоході і гвинтокрилі. За прогнозами Hanson Robotics, найпродвинутішої фірми по створенню комплексного ШІ, ми вже за 10-15 років матимемо такий Штучний Інтелект, який повністю нас розумітиме і буде здатний до повної заміни людського інтелекту.

Не відстають і робототехніки, окрім відомої Boston Dynamix є фірми, що спеціалізуються на космічному напрямку. То ж технічна сторона, заміни людини роботами, усюди де це буде потрібно, буде вирішена.
І вже в 2040х можна очікувати бурхливого будівництва майже без участі людей. Це буде виглядати приблизно так: Людина дає усне завдання ШІ розробити необхідні проекти, наприклад, нових будівель. ШІ враховуючи наявні ресурси і потреби, майже миттєво розробляє проект, людина вносить свої побажання і знову майже миттєво маємо фінальний реліз. По якому роботи з ШІ працюють, і незрівняно швидко, здійснюють будівництво. І так в усіх сферах.


Резюмуючи.
Поки терраформація Марсу не досягне успіху, а це не скоро, люди житимуть у підземних і купольних спорудах. Важкі умови стимулюватимуть нові технології, то ж незабаром, саме Марс стане науковим центром людства.

Поєднання сміливості, інтелекту і відсутності впливу земних урядів, сформують нові соціальні устрої. Системи виборів і призначень керівництва будуть нові. Система звичної демократії де одна людина має один голос, найшвидше буде вдосконалена. Кожна людина матиме різну силу голосу, залежно від своєї кваліфікації виборця. До того ж ШІ, буде допомагати з аналізом перспективності запропонованих програм і прожектів.
Сміливі, допитливі і креативні люди, будуть продукувати такий самий колективний запит. То ж суспільство матиме мінімальні обмеження вольностей але і високої відповідальності. До прикладу: особиста зброя може бути доступна для повсякденного носіння, навіть попри небезпеку пошкодження захисних куполів. З часом всі побутові питання будуть покладені на ШІ роботів. Люди спрямовуватимуть свій науково-творчій потенціал для розробки і впровадженні методів терраформації і сполученням з Землею. До 2050го швидкість пересування між Землею і Марсом зросте вдесятеро, і подорож на Марс і назад триватиме тижні, проти сьогоднішнього року.
Безсумнівно, нас очікує нова хвиля технологічно-соціальних змін і колонізація Марсу буде каталізатором цього процесу!

andrij.piddubnjak
Андрій Піддубняк

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації