site.ua
топ-автор

Сьогодні у мене пролунав телефонний дзвінок, від якого я спочатку онімів і довго не міг наважитися взяти слухавку. Апарат вібрував та виблискував екраном, на якому було написано "Сімейний лікар".

Можливо, для тих, хто давно підписав декларацію і багато перетинався з реформованою першої ланкою нашої вітчизняної медицини, я пишу якісь тривіальні речі, але ще раз, повільно:

Мені.зателефонував.сімейний.лікар. З державної амбулаторії. І цікавився, коли я, нарешті, почну стежити за своїм здоров'ям, завітаю поштрикати себе блискучим залізяччям, віддам на аналіз свої цінні рідини і дозволю обліпити себе дротами.

Такі стосунки до цього моменту я мав лише зі своїм стоматологом-приватником.

Звісно, відразу зауважу, що про "колись зробити аналізи" ми домовлялись, але за загривок лікар з державної структури так бере мене вперше.

Як "вляпатися" в таку приємну ситуацію?

1. Зайдіть на цей сайт https://helsi.me і оберіть свого лікаря або за
прізвищем (якщо точно знаєте до кого), або за адресою медичного закладу,
що Вам зручний. Або ж просто на дверях прийнятного для Вас лікувального
закладу шукайте отаку синю наліпку:

2. З собою потрібно мати тільки паспорт, ідентифікаційний номер і телефон. Все.

3. Укладаєте з сімейним лікарем, педіатром чи терапевтом декларацію - угоду пацієнта з лікарем про надання медичної допомоги. Це займає реально 7-10 хвилин часу (звісно, якщо лікар не зайнятий. Тому краще попередньо домовитися про цю процедуру в реєстратурі чи з самим лікарем. Повірте, задля цієї декларації Вас не змусять довго очікувати. Нижче зрозумієте чому).

Важливо: Декларація НЕ укладається один раз і назавжди. Якщо лікар Вам раптом не сподобається, погано лікуватиме, байдуже ставитиметься - Ви можете так само переукласти декларацію з іншим спеціалістом. При цьому до попереднього йти не потрібно, аби розірвати угоду. Вона анулюється автоматично при створенні нової.

Важливо: прописка - не має значення. Гроші з бюджету нині йдуть туди, де Ви реально мешкаєте та лікуєтесь.

Важливо: Чому потрібно укладати декларацію взагалі і в принципі? Лише сімейний лікар може направляти на консультацію до вузьких спеціалістів та на безкоштовні обстеження (про них нижче).

3*. Для тих у кого діти: при укладанні декларації треба ще свідоцтво народження дитини.

Просто, як раз-два-три.

Що далі?

У Вас на сайті https://helsi.me буде свій електронний кабінет, де можна буде записатися на прийом в один клік. Так, у Вас також буде мобільний номер Вашого лікаря і йому можна буде телефонувати. Деякі лікарі просунуті і попередньо консультують-домовляються з пацієнтами в телеграмах, вайберах, фейсбуках. Залежить від лікаря.

Що Ви з того матимете?

1. Не треба сидіти в черзі, як це було раніше. Ви приходитимете у чітко зазначений час. Звісно, затримки бувають, але це не годинні очікування.

2. Безкоштовні профілактичні огляди для груп ризику типу цукрового діабету, ВІЛ, туберкульоз, рак молочної залози, гіпертонія, хвороби серця, рак шийки матки, передміхуровий та колоноректальний.

3. Безкоштовна діагностика найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь та супровід хронічних захворювань.

4. Безкоштовне вимірювання тиску, електрокардіограма, ваги, зросту, округлості талії, загальний аналіз крові, сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, швидкий тест на вагітність, тропонін, гепатит, ВІЛ.

5. Безкоштовне ведення неускладненої вагітності, нагляд за здоровою дитиною, проведення вакцинації за календарем щеплень, оформлення листків непрацездатності та іншої бюрократичної маячні (наче чи запровадили, чи запровадять електронний листок непрацездатності, але я з тим ще не стикався і не знаю).

6. Купа безоплатних паліативних сервісів (чесно, не вдавався в деталі, але там і рецепти, і навчання доглядачів, і спостереження).

Я підкреслю. Все вищеозначене вже оплачене з Ваших податків. Гроші з держбюджету відповідно до Вашої декларації прямують за Вами туди, де Вас лікують і Вам ці послуги зобов'язані надати безоплатно. Мусять.

Далі.

Ви також отримуєте програму "Доступні ліки". Це коли держава частково або повністю компенсує вартість ліків за трьома категоріями: серцево-судинні хвороби, бронхіальна астма, діабет 2 типу. (Мої родичі реально отримують безкоштовні пігулки).


Це лише перший етап реформи, завдяки якому лікарі, що виконали план із укладення угод з пацієнтами, вже отримують по 15-20 тисяч гривень.

Зарплатня лікаря чітко залежить від кількості пацієнтів, а його завантаженість - від хворобливості пацієнтів. Я дуже полюбляв легенду про якогось правителя, що сплачував своєму лікарю зарплатню лише тоді, коли не хворів. Тут в чомусь схожа ситуація.

Тобто, відтепер лікар напряму зацікавлений в здоров'ї підопічного та якості обслуговування.

У нас нарешті з'явилася система, що спрямована на профілактику хвороб.

І мене нині щиро дивують історії, де люди скаржаться на своїх сімейних лікарів. Їм створили умови, коли вони можуть обирати лікаря до тих пір, доки не знайдуть найкращого. І найкращі - стимулюються фінансово. Жодного кріпосного права - немає. Навпаки. Система дільничих лікарів була таким кріпосним правом. Агов, його ліквідували!

Важливо: Якщо Ви хочете укласти декларацію з приватним лікарем - теж немає проблем. Він має бути підключений до Нацслужбиздоров'я, мати якісь договори з нею (загалом, то не Ваша проблема, а його), і тоді гроші з бюджету йтимуть за Вами в приватну клініку.

Щодо другого етапу реформи.

Програма "Безкоштовна діагностика" має стартувати з 1 липня 2019 року. (так, поки що цього немає, тому коли читаєте пости про "аааа, рентгенолог взяв шалені гроші!" - зрозумійте, що реформа другої ланки ще не почалася).

Програма передбачає більше ніж 50 безкоштовних діагностичних послуг за направленням Вашого сімейного лікаря:

- всілякі аналізи

- декілька видів рентгенів і мамографія

- кілька видів ультразвуку, ехокардіограма

- 4 види біопсій

- кілька видів ендоскопій

- операції одного дня (тобто, коли не треба госпіталізація)

- консультації вузькопрофільних спеціалістів


Одночасно з другою ланкою мають почати реформувати екстрену медичну допомогу.

З 2020-го року почнуть реформувати стаціонар.

Тому теж всі стогони щодо цих структур - передчасні та відверто дивні.


Мені більше нічого додати. Хіба...

Медична реформа - реформа здорової людини.

Я ніколи до цього із таким задоволенням не відвідував лікарню.

#дякуюзамедреформу


P.S. До речі, а тим часом депутати зареєстрували законопроект, яким не хочуть передавати лікарню Феофанію та медзаклади Національної академії медичних наук у цю чудову систему єдиного медичного простору, до якого доступ матимуть усі громадяни. Бережуть для своїх елітних тушок. Деталі тут.

Будьте здорові.

anton.senenko
Антон Сененко

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації