Багато разів натикався на відео:

Якщо коротко: українский хлопець винайшов інноваційну технологію: виготовлення паперу із опалого листя. Спочатку я, як і усі, просто посміхнувся, оцінивши світлу голову хлопця. Тим часом, громада кричала про геніальність молодого винахідника, відсутність підтримки владою та неминучий виїзд юнака за кордон.

Мене, тим часом, зацікавила технологія, тому я вирішив дізнатись трохи більше. І тут почалося найцікавіше.

Виявляється, ідея виготовляти папір із листя виникла ще у 1919 році у французського вченого Едмонда Пер'є.

Вирізка із газети Sacramento Union, № 60, 29 червня 1919 р.

Технологія 1919 року, судячи з усього, не надто відрізняється від пропозиції винахідника із Закарапаття. Але я не зупинився і продовжив не надто складні пошуки.

Ось школярі із Нижнього Новгорода пропонують технологію виготовлення паперу з листя у 2014 році: "Восьмиклассники из Нижнего изобрели бумагу из сухих листьев"

А ось ще 2011 році в Об'єднаних Еміратах випускник колледжу пропонує робити папір із пальмового листя: "Eco-friendly paper from palm tree leaves"

І на солодке. Відео-інструкція з виготовлення паперу із листя, що була викладена на YouTube у 2010 (!!!) році.

Це такий же "рецепт", тільки виконаний менш делікатно та без використання вибілювання. Я ще раз передивися сюжет "Громадського" з надією почути щось на кшталт "І хоча власне ідея не нова, наша пропозиція позбавлена технологічних обмежень попередників і відкриває шлях до масового виробництва". Але сюжет стверджував наступне:

Є і "свіжіші" роботи. Ось наукова стаття з "Journal of Environmental Chemical Engineering", датована груднем 2017 року.

Також я знайшов вже запатентовану технологію отримання паперу схожим чином тільки зі стебел кукурудзи, в іншому - процес ідентичний (це не претензія, просто ще одна одна констатація відсутності унікальності).

Я не відкидаю варіант, що Валентин Фречка якимось чином вдосконалив процес, але в сюжет це не потрапило, щоб не видати ще не запатентовану технологію. Але чому тоді приховувати схожі пропозиції інших та цю ідею "унікальною"? Адже показаний у відео процес мало чим відрізняється від інших. Напевно, згодом дізнаємося.

Тепер важливий момент. Я не мав намірів нікого викривати, я нікого ні в чому не звинувачую. Екологічна ситуація в країні дійсно потребує уваги, вітчизняних науковців дійсно не підтримують належним чином, хлопець міг і не знати про спроби попередників (але це малоймовірно). Мене просто вразило, що ані ЗМІ, які тиражували новину, ані громадськість, яка дружньо захоплювалась відкриттям, не вважали потрібним перевірити новизну відкриття.

artem.albul
Артем Албул

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації