Поки народні депутати з піною у рота обговорюють законопроект про приватизацію, на рівні Києва відбуваються не менш цікаві речі. Щоправда, уваги преси і громадськості до них в рази менше.

В столиці є таке комунальне підприємство “Міськпаливо”, засноване 1999 року. Його завдання - забепечувати населення твердим паливом. Чим воно займалося останнім часом - незрозуміло, працює там 8 людей.

Сьогодні керівників комунальних підприємств Києва на відкритому конкурсі обирає спеціальна комісія. Якщо все гаразд, у фінал виходять два кандидати, з потім мер одноосібно обирає з них переможця і призначає директором КП. В КП “Міськпаливі” також було оголошено конкурс, і тут вилізло багато цікавих деталей.

По-перше, з’ясувалося, що воно знаходиться в “скрутному становищі, що відображається у збитковій господарській діяльності”. Чому так, питання риторичне.

По-друге, коли на співбесіду прийшли кандидати, з їх конкурсних робіт і виступів з’ясувалося, що займатися вони хочуть автозаправними комплексами, які торгують скрапленим газом. Навіщо створювати комунальну мережу автозаправних комплексів, як же ринкова економіка і бідний Адам Сміт - друге риторичне питання. Для виводу підприємства з кризи один кандидат запропонував звільнити підприємство від сплати податків, а інший - штучно тримати низькі ціни, компенсуючи різницю з бюджету Києва.

По-третє, кандидати прийшли з переконанням, що комунальне підприємство, яке саме є гравцем на ринку, має розробити порядок розміщення заправок, демонтувати встановлені неправомірно комплекси, а також контролювати встановлення нових. В народі це називається “обілечувати”.

Опустимо моменти, що деякі кандидати у відкриту хвалили свого конкурента, колегу по підприємству. Опустимо, що на підприємстві займала керівну посаду людина, пов’язана з російським “Лукойлом”. Опустимо абсолютну некомпетентність деяких кандидатів на керівну посаду в цілому столичному КП.

Що ж зробила конкурсна комісія? Те, що й мала. Звернулася листом до Віталія Кличка і депутатів Київради. В листі комісія чітко пояснила, що вбачає корупційні ризики в цій історії, вважає подальше існування КП “Міськпаливо” недоцільним, тож просить Київраду ліквідувати його, а Кличка просить посприяти цій ліквідації. Це якщо говорити складними бюрократичними оборотами. Насправді - це якийсь треш і бардак за наші гроші. Мер Києва Віталій Кличко наразі лист проігнорував, тож КП “Міськпаливо” й далі існує.

christina.morozova
Христина Морозова

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації