Деякі громадяни України (!?) досі ностальгують за радянськими часами. На двадцять дев'ятому році Незалежності, після двох Майданів, Криму і Донбасу, мені така позиція здається трохи дивною, але "факт -- штука вперта" (с).

Союз -- що за ним шкодувати, нема його вже. Якщо й відновиться, то в такій формі (принаймні перші роки чи десятиліття), що ліпше б не відновлювався. Без крові такі речі не робляться. Робесп'єр, Че Гевара, Пол Пот...

Прихильники радянщини стверджують, що то тільки "при Сталіну" винищували мільйонами, а "при Хрущову" й "при Брєжнєву" вже тисячами... Василь Стус помер у 1985 році, майже через півсторіччя після 1937-го. Репресії таки були і "при Хрущову", і "при Брєжнєву", і в пізніші часи, хай би і з меншим розмахом. От якби нас чи кого з нашої рідні поставили до стінки чи посадили ні за цапову душу, хіба б не було нам однаково, чи репресують людей тисячами, а чи мільйонами? Чи б не сказали ми: "Жорна Історії крутяться, перемелюють народи, але МЕНЕ за що?!"

Сама система, яка передбачає репресії, незалежно од того, скільки репресовано, є порочною.

Тут ностальгуючі можуть навести інший аргумент: "Бува і в Україні сидять люди "за так", і в інших демократичних державах, чим був Союз гірший?" Так, сидять, що знайшло відображення і в художній літературі ("Зелена миля", "Втеча з Шоушенка"), і в українських новинах ("одсидів ні за що ні про що вісім років")... Але покарання невинних має бути ПОМИЛКОЮ системи (помилки бувають, нікуди не дінешся -- треба їх уникати, звісно). А якщо помилка стається тисячі разів -- це вже не помилка, а закономірність. Це вже репресії.

Загалом, людям, які дуже хочуть "назад у майбутнє (Светлое Счастливое Сталинское Радостное)" можна би порадити посидіти (а ліпше постояти) тиждень-другий деінде "на підвалі". Підвали НКВС, хвала Всевишньому, в нашому історико-географічному просторі вже не водяться, але в ОРДЛО теж підвали є, можна туди поїхати. А як будемо так уже сильно хотіти, то і їхати нікуди не доведеться -- в КНР (Киевская Народная Республика) теж підвали будуть.

Прев'ю: Кадр з фільму "Королёв". Арешт співробітниками НКВС.

druzhenko.tetiana
Druzhenko Tetiana

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації