site.ua
топ-автор

«Коли Путін вилітав з Женеви, на прес-конференції Байдена вибухнула головна інформаційна бомба дня! Відповідаючи на питання про права людини в Росії, Джо Байден назвав її «major global power» – «великою світовою державою». І це не обмовка, текст був на заготовлених листочках, в які дивився Байден. Втім, Буш-молодший і Обама не раз називали Росію «регіональною державою». І така трансформація розуміння адміністрацією США ролі Росії в сучасному світі не обіцяє нічого хорошого в першу чергу для Украіни», писав ТГ-канал «Тень на плетень», один з низки квазі-українських каналів, які просувають кремлівську повістку.

Те ж саме по-різному повторювали російські політики й пропагандисти, а також проросійські ЗМІ з українською пропискою.

«Російська газета», посилаючись на спікера Держдуми РФ В'ячеслава Володіна, писала, що «завдяки політиці президента РФ нашу країну поважають в світі». На думку Володіна, про це свідчить той факт, що Барак Обама у 2014 році називав Росію «регіональною державою», а Джо Байден заявив, що «Росія — велика держава». Днем раніше газета написала з того ж приводу: «Мабуть, для нинішньої адміністрації США настав час переоцінки власних помилок».

Страна.ua: «Цікаво, що в своїй прес-конференції, Байден, відповідаючи на питання про права людини в Росії, назвав її «Major global power» («Велика світова держава»). Барак Обама, будучи президентом, називав РФ «не більше, ніж регіональною державою». Таким чином, маємо очевидну зміну ролі Росії в світових процесах в очах американського керівництва».

Після такого навіть «японці визнали Росію великою державою», стверджує російське видання «Взгляд». Щоправда – йдеться лише про окремих анонімних коментаторів японського видання NHK, один з яких написав: «Путін залишається Путіним. Фактично він домігся того, що США визнали Росію великою державою!»

Як зауважує американське видання The New York Times, протягом кількох місяців перед самітом російські державні ЗМІ висміювали президента Байдена як безглуздого, розгубленого дідуся. Але після зустрічі в Женеві настрій кардинально змінився: ось в Білому домі нарешті з’явився чоловік, який нас розуміє. І визнає тими, хто ми є – «великою державою».

Навіть Путін в четвер несподівано зробив комплімент Байдену й натякнув, щоб російські ЗМІ більше не зображали його у образливому ключі: «Той образ, який малюють, він, може, навіть розхолоджує, але розхолоджуватися тут нічого, Байден – професіонал, потрібно уважно дуже з ним працювати, щоб чогось не пропустити. Він сам нічого не пропускає, запевняю вас. Він зібраний, розуміє, чого він хоче добитися, і робить дуже майстерно це. І це відразу відчувається».

Якщо проаналізувати інтонацію й міміку російського президента під час тієї відповіді, він був дещо здивований і спантеличений. І йому, схоже, насправді лестило те, в чому його переконали російські ЗМІ: Байден визнав його главою «великої світової держави».

Але чи так це насправді? Коротка відповідь: ні. Як можна переконатися з повної розшифровки відповідей Байдена на прес-конференції після зустрічі в Женеві, опублікованій на сайті Білого дому, він жодного разу не вжив слів «велика світова держава» по відношенню до Росії.

Всього лише один раз Байден використовував це словосполучення, і ось в якому контексті: «Давайте прямо: як би решта світу сприймала Сполучені Штати, коли б ми втручалися у вибори безпосередньо в інших країнах, і всі про це знали? Що було б, якби ми робили те, що робить Путін? Це принижує позицію країни, яка відчайдушно намагається переконати всіх, що вона займає позицію великої світової держави».

В іншому місці Байден процитував самого Путіна, який вважає, що Росія може бути великою лише завдяки авторитарній владі: «Він вирішив, що для Росії, аби вона могла бути «великою державою», цитата, «великою державою» – треба утримувати російську націю завдяки силі уряду, контролю з боку уряду. І я думаю, що такий вибір був зроблений. Я не гадатиму, чи могло бути інакше. Але я думаю, що це не годиться для країни, яка позиціонує себе однією з найвеличніших держав в світі… Я сказав йому, що, на відміну від інших країн, включаючи Росію, ми (американці — авт.) є продуктом ідеї. Ви чули, як я це говорив раніше, знову й знову, але я продовжуватиму це говорити. Що це за ідея? Ми не отримуємо своїх прав від уряду; ми володіємо ними з народження – крапка».

Таким чином, американський президент не називав Росію «великою світовою державою», а всього лише озвучив те, якою її бачить Путін, притому висловив свою незгоду, що такою може вважатися держава, яка поводиться так, як поводиться Росія. У своїй промові він не зробив Путіну жодного компліменту. Не казав про порозуміння, згоду, тим більше якусь симпатію. Як не говорив і про важливість місця Росії у світі. Окрім того, Байден відверто розлютився, коли у нього запитали, чому він вірить, що Путін може виправитися, якщо він завжди порушував домовленості та обіцянки: «Я не впевнений, що він змінить свою поведінку. Якого біса – коли я сказав, що впевнений у цьому? Я сказав: що змінить їх поведінку, це якщо решта світу реагуватиме на них, і це понизить їх положення у світі. Я ні в чому не впевнений, я просто констатую факт».

Що стосується України, то російські ЗМІ намагалися виставити справу так, ніби Байден втратив інтерес до союзника, згадав лише мимохідь. І хоча американський президент дійсно висловився коротко, проте, вже після згадок Сирії, Ірану, Афганістану, кібератак, втручання у вибори тощо, переходячи до України, він сказав: «Є також ще складніші сфери». І таким чином підкреслив надважливий характер українського питання для США.

dzmitry.halko
Дмитро Галко

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації