«Про розум правителя першим ділом судять по тому, яких людей він до себе наближує», – ще п'ятсот років тому говорив Ніколо Макіавеллі у своєму знаменитому трактаті.

Багато хто вже чув про 45 помилок, які допустив у 7 реченнях презентації своєї конкурсної роботи майбутній переможець конкурсу на заміщення вакантної посади керівника Миколаївської ОДА.

Я далекий від думки, що саме «правитель» допоміг Олексію Савченку очолити Миколаївську обласну державну адміністрацію. Ну де Петро Олексійович, а де один зі ста сорока трьох депутатів фракції його імені? Також можна довго сперечатися, наскільки знання граматики та пунктуації є важливими критеріями успішної роботи посадовця. Так, Закон України «Про державну службу» прямо встановлює вимогу до держслужбовця вільно володіти державною мовою. Однак, ні цей закон, ні інші нормативні акти прямо не зазначають, скільки саме письмових помилок можна трактувати як незнання мови. Більше того, можливо, пан Савченко володіє компетенцією та навичками державного управляння, які сповна компенсують його лінгвістичні недоліки.

Зрештою, питання зовсім не до Олексія Савченка, а до Конкурсної комісії, яка, відповідно до норм вищезазначеного Закону, і проводить конкурс на заняття вакантних посад державної служби категорії «А». Мене, наприклад, дуже дивує, що презентацію, у якій не було фото та графіків, а натомість була величезна кількість помилок, конкурсна комісія визнала найкращою з-поміж кількох десятків інших. Ще більше дивує, яким чином переможець зумів надати відповіді на 40 питань всього лише за 6 хвилин та 4 секунди. Лише уявіть, 9 секунд на те, щоб прочитати питання, проглянути варіанти відповідей та обрати правильну з них. 9 секунд, Карл! Для порівняння: другий за часом показник учасника конкурсу становив аж 32 хвилини.

Саме конкурентний конкурсний відбір державних службовців категорії «А» повинен був унеможливити корупційну складову їх призначень. Принаймні, саме таким бачили цей конкурс автори реформи державної служби. Цей конкурсний випадок, деталі якого стали відомі журналістам, кидає тінь на всю реформу держслужби в цілому. Адже виникає риторичне питання, скільки подібних випадків залишилось поза увагою громадськості?

Після оприлюднення деталей конкурсу Олексій Савченко опублікував іронічне відео. Багато хто висловив Миколаївському губернатору «респект і уважуху» за самоіронію та за «сІлу вчитися на власТЬних помилках». Не поскупився на слова підтримки і мер Дніпра Борис Філатов. «Братан, я с тобой. В Николаевской области у тебя все выйдет», – написав у себе на сторінці в fb Борис Альбертович. У «братана» то, можливо, все і вийде. А от що вийде з реформи державної служби? Це питання залишається навстіж відкритим…

evgeniy.dovgopolyy
Євген Довгополий

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації