Майдану не буде, розходимось.

Як би не волали прихильники Саакашвілі з екранів телевізорів і моніторів, шпальт газет і блогів про підтримку Міхо, Майдан у них зібрати не вийде.

Як би не хулила Йуля "злачинну владу", не вимагала перезавантаження і справедливих тарифів, зібрати Майден у неї не вийде.

Насіння з Воваєбашем теж пробували, у них навіть дещо вийшло, і навіть закінчилось перемогою, яку вони чомусь сприйняли як поразку, але маштабу не було.

Також пробували Ляшко і Каплін: результат - зіроу!

Гадя ще мовчить, але, здається мені, скоро отримає транш від "прихильників", і також заговорить.

У всіх названих персонажів, попри всі ідеологічні (ви реально вірите, що у них є якась ідеологія?) розбіжності, є одна спільна риса - вони популісти.

Отут і криється основна причина того, що всі ці діячі ні самотужки, ні об'єднавшись (ото хохма була б!) не можуть вивести людей на Майдан. Короткочасно вивести кількасот, а може навіть тисяч люде вони, звичайно можуть, але це досить затратно, тому люди швидко розбігаються. І, що парадоксально, справа не у вірі/невірі популістам, народ якраз їм вірить, любить, і навіть на виборах проголосує, але на майдан не піде. Причина в електораті популістів. Пересічний прихильник популіста, будь- якого, не задоволений владою/тарифами/зарплатою/пенсією/стипендією, чекає, що прийде "месія" і все це виправить. Ці люди сидять на лавках чи в соцмережах, розповідають як їм тяжко, що ніхто про них не дбає, що про них забули і таке інше. Але навіть плець об палець вдарити не хоче, щоб щось змінити, бо це повинен зробити Порошенко, ну, у крайньому випадку, його син.

У пересічного прихильника популіста навіть думки про те, що теба вийти на майдан і щось для себе вимагати не виникає. Он є Йуля/Лошко/Гадя, він за них віддасть голос, от нехай вони і добиваються, а він чекатиме.

Майдану популістів не буде - немає кому приходити.

І перевиборів теж не буде. Всі основні гравці уже в Раді. Так, декому хочеться більше впливу, а декому цей вплив втрачати не хочеться. Двом найбільшим фракціям (НФ і БПП) перевибори не потрібні, Самопоміч теж має шанси набрати непрохідний бал. Реваншу Опоблока, скоріше за все, теж не буде. Гадя, на якій Тимошенко заїхала у Раду, стала самостійним гравцем, і побореться за її електорат. Кому воно треба?

Ну, і Майдану не буде.

evgeniy.maslak
Євгеній Маслак

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації