site.ua
член клубу

За часів Януковича, різноманітні ради і центри патріотичного виховання в південних і східних регіонах України масово створювалися з однією метою - виховання молоді в дусі совка і патріотизму до русского міра. В Одесі цим масово займалися вітренківці, марковскіе родинці, регіонали, а підтримували їх в цьому агенти впливу російських організацій КСОРС і Россотруднічества (до речі, детальніше про КСОРС і діяльність їх одеського представника ще два роки тому писав тут). Оплачувався весь цей патріотизм безпосередньо з російського консульства на Гагарінському плато.

Після Революції Гідности чимало інструкторів і вихованців таких гуртків радянських патріотів стали основою антимайдановців в Одесі, Криму, Харкові, Донецьку, та й по всій лінії південного сходу. Потім багато хто з них пішли воювати за свій патріотизм. Воювати проти України. Інвестиції Россотруднічества (читай ФСБ) почали нарешті окупатися.

Кривава війна на сході наступила після поразки України у війні інформаційній. Війні ідеологій. Звичайно ж, наша влада і спецслужби за стільки часу мали б зробити висновки і забезпечили правильний процес патріотичного виховання молоді. Особливо в проблемній, полуватній Одесі. Як же може бути інакше, правда?

Наприклад, при Одеській ОДА вже встиг себе зарекомендувати Одеський обласний центр патріотичного виховання дітей та молоді. Безліч українських заходів, вишколів, лекцій, концерти, проведені як і в місті, так і в області. Втім тут заслуга зовсім не чиновників обласної адміністрації, а голови самого центру Наталії Михайленко і інших одеситів-пасіонаріїв, які не на словах вже не один рік успішно працюють над дерусифікацією і десовєтізацією Одещини.

Але центр патріотичного виховання, на жаль, став просто винятком і навіть швидше відхиленням від норми. Є зовсім інша Одеса - ватна, совкова, імперсько-шовіністична, і ім'я їй - Трухановка. І є в цій Трухановці свій патріотизм і своя любов до батьківщини - з блек-джеком і російськими кАзаками.

Мова йде про "координаційну раду з питань патріотичного виховання дітей і молоді при Одеському міському голові". Чим саме займається орган з такою пафосною назвою припустити досить складно. Чи не єдині згадки ради на сайті міськради за останні роки - зміни членів цієї ж ради. Отже подивимося, кого саме Геннадій Леонідович уповноважив виховувати патріотизм серед молоді. Головою на даний момент числиться Зінаїда Цвірінько. Та сама Цвірінько, яка, будучи віце-мером отримала підозру за частиною 2 статті 367 (службова халатність) у справі щодо трагедії в дитячому таборі "Вікторія" і змушена була залишити посаду. Співголова ради - секретар фракції "Довєряй Дєлам" і один з рєшал Труханова Олег Етнаровіч. Заступники - Олена Буйневич (подала у відставку з посади директора департаменту освіти та науки Одеської міської ради після трагедії в "Вікторії") і відомий воєнком-мільйонер Олег Лобан. Досить дивна компашка, як для керівництва ради патріотичного виховання, не здається?


Загалом до ради входять 29 осіб. Там і екс-комуніст, а нині доверяйделамщік Кисловський, і оппоблоковскій депутат Денис Коваль. Перелік всіх цих експертів патріотичного виховання і любові до батьківщини ви можете побачити на офіційному сайті міськради Одеси. Але окремий інтерес викликає один персонаж - відповідальний секретар громадської організації «Регіональна рада громадських об'єднань ветеранів Одеської області» Олександр Володимирович Лєвітін.

Просто пропоную кілька деталей з біографії цього вихователя:

- Левітін давній друг і соратник по зброї Труханова. Коли той би нардепом від "Партії Регіонів" - Левітін був його помічником;

- 6 січня 2013, в офісі Одеської міської ради ветеранів, відбулася презентація "Антифашистського союзу Одеси". У прес-коференції взяли участь голова Одеської міської ради ветеранів В'ячеслав Добровольський, керівник громадської організації «Молодіжний єдність» Антон Давидченко і заступник голови Одеського обласного комітету ветеранів війни в Афганістані Олександр Левітін. Пізніше Давидченко став лідером "Куликова поля" в Одесі;

- 16 квітня 2013 року в Одесі пройшов проплачений "Антифашистський мітинг" Партії Регіонів. Регіонали зігнали туди студентів, комунальників та всіх кого тільки могли. Один з організаторів, все той же Левітін зі сцени заявив, що джерело фашизму, нацизму в Україні слід шукати в політичній партії ВО «Свобода»;

- Вже під час Майдану, 22 січня 2014 року Левітін взяв участь в мітингу «Партії Регіонів» біля Одеської ОДА та підписав звернення до Віктора Януковича з вимогою «покласти край екстремізму» і до прийняття «більш жорстких заходів за відновленню миру і звільнення Києва». «Одеса проти перевороту», «Одеса - весь світ, майдан - не вся Україна», «Розруха в головах починається з майдану» - такими були основні гасла мітингувальників на підтримку режиму Януковича.


Як бачите, Левітін - фігура з дуже яскравим і насиченим минулим. Від якого на версту віє русскім, фсбшним душком. Але це не заважає йому займатися патріотичним вихованням в Одеській міській раді. Залишається тільки питання: в дусі патріотизму якої саме країни може Олександр Левітін виховувати українську молодь?

Найголовніше, що сам Труханов дуже цінує роботу свого пособника.17 лютого 2017 року мер Одеси підписав розпорядження про нагородження Левітіна пам'ятним годинником - нібито за «активну громадську діяльність, сумлінну працю в ветеранської організації щодо соціального захисту та соціальної підтримки ветеранів, вагомий особистий внесок у справу духовно-патріотичного виховання молоді». Так-так, вам не здалося: «вагомий особистий внесок у справу духовно-патріотичного виховання молоді».


Але навіть не сєпар і творець "Антифашистського Союзу" Левітін є найцікавішою особистістю, яка на думку Труханова повинна займатися вихованням патріотичної молоді. Склад координаційної ради змінювався не раз за останні роки і зокрема на сайті міськради Одеси можна знайти рішення про внесення змін до складу цієї ради від 19 вересня 2014 года. З тих пір в раді залишилися 10 осіб. Левітін - один з них, а ось двоє його друзів кАзачков афганського розливу з патріотичним вихованням вже закінчили. На то є дуже вагомі причини.


Мова йде про Віталія Назлимова і Анатолія Коломійцева. Керівник «козацького кадетського корпусу» Назлимов був заарештований в 2015 році за звинуваченням в підготовці терористичних актів і ряду вбивств проукраїнських політиків, зокрема одного з лідерів Одеського «Євромайдана» Сергія Гуцалюка. З тих пір знаходиться в СІЗО. Справа Назлимова також пов'язана з Коломійцевим. Той був затриманий в квітні 2015 року з групою активістів «Православного казчества». Учасники цього угруповання звинувачуються в тому, що планували влаштувати в Одесі ряд терористичних актів і оголосити про створення «Одеської Народній Республіці». Також вони планували організувати серію вбивств проукраїнських політиків і активістів. Тобто ще восени 2014 року Труханов включає в список ради патріотичного виховання двох відомих сепаратистів Коломійцева і Назлимова, а вже навесні 2015 їх беруть СБУ за підозру в тероризмі. Цікавий збіг, правда?

Ну і як маленький бонус. Разом з Коломійцевим був затриманий і верховний отаман «Православного козацтва» Олександр Луценко. Ватажок проросійських казачков вважається одним з головних організаторів спроб перетворити Одесу в новоросію. Поки він чаліться в СІЗО, його організація «Одеський комітет ветеранів Війни в Афганістані» отримала від Одеської мерії два пільгових приміщення за одну гривню в рік до кінця 2017. Ось що воно значить - Довєрять Дєлам!

glib.gromov
Гліб Громов

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації