Я живу у Вишневому від самого народження. Навчався у 3-й школі. Вже в той час вона була переповнена у два рази. У цьому році на вересневій лінійці тут стоятиме сім перших класів, у кожному з яких навчатимуться більше ніж 30 дітей.

Переповнені школи — одна з гострих проблем нашого міста. Напруження посилюється з кожним роком, адже молодих сімей з дітьми у місті стає все більше. У цій статті я не буду здіймати галас і шукати винуватих. Краще шукати конструктив та діяти. Я вирішив дізнатись, як йдуть справи у вирішенні цієї проблеми та чи здійснюються конкретні дії, тому подав офіційний запит міській владі, отримав офіційну відповідь, і готовий коротко розповісти, яка робота проводиться, щоб розширити місткість наявних шкіл.

У Вишневому діти проходять навчання у чотирьох школах.

Школа No1.
Школа довгобуд, що коштувала батькам багато сил та часу. Будували її 12 років, за цей час встигло вирости ціле шкільне покоління. Навчальний заклад був переповнений у шість разів! Батьки були вимушені перекривати вулиці, висувати вимоги до адміністрацій всіх рівнів, починаючи від міської, районної, та закінчуючи обласною. В результаті будівництво завершили у 2019 році, й до карантину діти розпочали навчання у новому корпусі.

Школа No2.
У цій школі відсутній актовий зал, і, як у всіх навчальних закладах Вишневого, недостатньо місць. Міською владою прийнято рішення про будівництво додаткового корпусу. На сьогодні ведеться його проектування.

Школа No3. Ліцей “Основа”
На території школи розташована будівля, яку колись збудував Жулянський машинобудівний завод. Він використовував її як навчальний комбінат. Завод був зацікавлений у тому, щоб старшокласники проходили тут початкове професійне навчання і поповнювали ряди робочих. Комбінат припинив своє існування, приміщення стоять порожні та занедбані, тому батьківський комітет і директор виступили з ініціативою, щоб ці приміщення були передані на баланс школи. Тоді буде можливість їх реконструювати для створення корпусу початкової школи. При підтримці мера ведуться перемовини з керівництвом підприємства. Поки що керівництво майже не йде назустріч, домовлятися дуже важко. Але вода камінь точить, і робота ведеться.




Школа No4. Ліцей “Ідеал”
На момент зведення вона на якийсь час поліпшила ситуацію, але сьогодні ситуація знов стала такою ж складною, як тоді, коли шкіл було лише три. Зараз за активної участі виконкому міської ради розроблено проєкт добудови нового корпусу, площею 4500 кв.м. Це збільшить місткість школи на 50 %, ще 650 учнів зможуть тут навчатися. Проєкт вже пройшов експертизу й зараз визначаються джерела можливого фінансування. Вірогідно, це буде об'єднана територіальна громада, або кошти виділять з обласного бюджету. Можливо, буде спільне фінансування. Тільки-но питання вирішиться, почнеться будівництво.

Проблеми існують, і вирішуються вони повільно. Та ми всі знаємо, у якій країні ми живемо. Можна кричати, що ніхто нічого не робить, а можна робити кожному свої невеликі кроки та здійснювати наміри. Проблему переповнених шкіл не закинуто. Мер Вишневого займається розв'язуванням питання збільшення кількості навчальних місць в наявних школах та активно шукає джерела фінансування цього процесу. І звісно, велику роль відіграють батьківські комітети — вони є тією рушійною силою, що допомагає міській владі ініціювати та прискорювати розв'язання проблем.
igor.grishachov.18195
Ігор Гришачов

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації