Останні роки я бачу все більше молодих сімей, що гуляють із маленькими дітьми у центрі Вишневого, біля озера, або у житлових комплексах на Софіївській Борщагівці. Інколи чутно розмови мам між собою, і у половині випадків вони — про дитячі садки. Проблема з дитячими садами така ж гостра, як і зі школами, вже не перший рік. Та з кожним роком населення зростає, і місць у садках не вистачає зовсім.

Я надав офіційний запит у виконавчий комітет Вишнівської міської ради, щоб отримати відповідь на питання, які заходи здійснюються для розв'язання питання недостатності кількості місць в закладах дошкільної освіти Вишневого, і отримав офіційну відповідь. Також я ставив ці питання особисто у бесіді заступнику мера.

На даний час у комунальній власності Вишневого знаходиться вісім дитсадків, загальна потужність яких становить 1091 місць. При цьому їх реальна наповнюваність 2109 дітей, тобто садки переповнені вдвічі!

В 90-х роках, коли було зниження народжуваності в Україні, багато садків не були заповнені дітьми, тому вони передавалися під адміністративні або комерційні потреби. Тоді велику частину дитячого садка «Намистинка» віддали для розміщення районного управління пенсійного фонду. У 2017 році виконком міської ради ініціював судовий процес, в результаті якого довели, що пенсійний фонд повинен звільнити цю будівлю, бо це комунальна власність і вона повинна використовуватися за призначенням. У 2020 році приміщення звільнили. Зараз оголошено тендер на ремонт корпусу дитсадка. Тільки-но знайдеться підрядник, будуть реалізовані необхідні роботи. Заплановано, що буде створено 5 груп для дітей різного віку й одна група для дітей з обмеженими можливостями.

До кінця 2020 року вводиться в експлуатацію дитсадок "Яблунька". В ньому відремонтували корпус і ще один побудували. Джерелом фінансування був Фонд регіонального розвитку. Цей Фонд розвивав програму "Велике будівництво", і проєкт будівництва нового корпусу та ремонту старого увійшов у цю програму.

Сьогодні міська лікарня також розташована у приміщенні дитячого садка. Кілька років тому постало питання про перенесення її в окреме, спеціальне приміщення, а будівля буде повернуто дитячому садку. Проект будівництва лікарні готовий. І як тільки вона буде побудована, в цій будівлі буде проведений ремонт і з'явиться ще один дитячий садок.

Розроблено проект і пройдена експертиза будівництва корпусу у садочку із назвою “Чебурашка”. Цей корпус буде спеціалізованим, для дітей з обмеженими можливостями. Його кошторисна вартість 49 млн грн. Після будівництва корпус буде здатний прийняти для виховання 60 дітей з обмеженими можливостями.

Звісно, ці заходи не вирішать проблему недостатності місць у дитсадках на сто відсотків, та вважаю, що краще невеликі реальні кроки, аніж бездіяльність.

igor.grishachov.18195
Ігор Гришачов

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації