Коли я висвітлював тему дитсадків у Вишневому, я згадував, що у приміщенні одного з них зараз розташована лікарня, і, щоб звільнити його для дітей, було заплановано перенести міську лікарню в окрему будівлю. Я вирішив заглибитися в це питання і зробив інформаційний запит.

Проєктні роботи були здійснені ще у 2017 році, і наразі проект нової міської лікарні готовий у повному обсязі. Для будівництва виділено земельну ділянку площею 0,5 га. Кошторис на 2017 рік складав 117 мільйонів гривень. Якщо перерахувати його на сьогодні, то він збільшиться на 30 відсотків, тобто вартість буде складати близько 152 мільйонів.

Ще на початку, коли формулювалася ідея, обговорювалося можливе джерело фінансування. До нинішнього дня єдиним доступним джерелом вбачалися приватні інвестиції. Припускали, що це може бути приватний інвестор, наприклад, власник клініки. Він будує клініку на вісім поверхів, з якої половину віддає під міську лікарню, а другу половину — залишає для своєї практики. Таким чином, буде існувати лікарня з повним комплексом медичних послуг. Це красива ідея, вона важлива для міста і буде затребувана в Вишневому, тому що місто розрослося. До того ж, як відомо, в безпосередній близькості знаходиться Софіївська Борщагівка, і також приєднається Крюківщина. Наявність такого сучасного прогресивного медцентру було б виправданим.

Зараз розглядається й інше джерело фінансування. Сьогодні більша частина коштів Вишневого передається до бюджету району: за різними оцінками районний бюджет на 50% формується Вишневим. Після створення ОТГ Вишневе зможе побудувати медцентр коштом бюджету ОТГ. Лише доведеться змінити проект з 8 поверхів на 4 - це ті поверхи, які місто хотіло отримати для своєї лікарні.

У світлі сьогоднішньої медреформи можуть виникати деякі складнощі. Сьогодні будь-який медичний заклад сприймається міністерством охорони здоров'я і структурами, які займаються фінансуванням медицини з держбюджету, як субпідрядник. Тобто клініки повинні надавати платні послуги громадянам України, і бюджет виплачує їм суму, розмір якої залежить від обсягу наданих послуг. Тобто, якщо ти слабкий лікар, до тебе не йдуть лікуватися пацієнти, то ти не можеш надати Міністерству охорони здоров'я обсяги, котрі тобі повинні сплатити, і ти просто нічого не заробиш. Раніше медики отримували гроші в будь-якому випадку, зараз їх перевели ось в такі ринкові умови.

У зв'язку з цим можуть виникати проблеми. В одних регіонах є прогресивні лікарі, які здатні створити приватні клініки. Та цієї необхідності у них вже немає, тому що вони майже в рівних умовах з приватними клініками. Вони практично стають господарями своєї діяльності і залежать виключно від своїх знань.

Профільний заступник мера, який займається саме системою охорони здоров'я в нашому місті, розповів мені, що у нас міська лікарня здатна залучити достатньо уваги пацієнтів, щоб нова 4-поверхова лікарня була рентабельна і її послуги були затребувані. Тому проект гарний, реальний. Після того, як він буде реалізований, у Вишневому з'явиться приміщення, яке стане ще одним дитячим садом.

Ігор Гришачов, голова ГО "Громадський рух "Народна варта""

igor.grishachov.18195
Ігор Гришачов

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації