Фейсбук вже давно є частиною нашої повсякденності. Вранці в моїй стрічці з'явилося запрошення на фестиваль сімейного кіно просто неба — подія, яка стає все більш популярною у Вишневому.

Ця красива ідея виникла рік тому. На той час була гострою проблема завершення будівництва нового корпусу школи No1. Батьки збиралися, щоб суміжними зусиллями прискорити процес. Одна з мам, Надія Пушкарьова, яка є членом батьківського комітету, для підтримки настрою й згуртованості батьків, запропонувала збиратися разом для перегляду фільмів під відкритим небом.

Тоді це все було складно організувати: батьки своїми силами придумували, де розмістити імпровізований екран, як його закріпити, знаходили проекційну техніку. Задум спрацював — люди збиралися, обговорювали проблеми, спілкувалися, і, таким чином, підтримували стосунки. Так з'явилася традиція сімейних переглядів фільмів надворі.

Довгий час ініціатива залишалася поза увагою, хоча Надія неодноразово зверталася з проханнями дати їй розвиток. Нещодавно виконком міської ради звернув увагу на те, що в умовах карантину складно проводити культурні заходи й треба шукати нові формати, які дозволять, не порушуючи правил, такі заходи проводити. Наполегливість Надіїї дала свої плоди: її ініціативу вирішили підтримати та розвинути. Закупили все необхідне: придбали безкаркасні крісла-мішки, проектор — не новий, але в хорошому робочому стані. Знайшли універсальний надувний екран, який можна розміщувати в будь-якому місці. В обладнання вклали 107 тис. гривень.

Ініціаторам же запропонували продовжити організацію культурних подій цього формату. Сьогодні він живе, розвивається, кожні вихідні плануються сімейні кіноперегляди. Анонси розміщують у Фейсбуці, запрошуючи всіх охочих. У суботу перегляди відбуваються на північній стороні міста, недалеко від першої школи, а в неділю — на південному боці, в парковій зоні, поруч з міським стадіоном.

Нові фільми, що зараз ідуть у світовому прокаті, не транслюють, за це правовласники просять відчутні гроші. Тому знаходять фільми на умовах спонсорської підтримки, які були в прокаті три чи більше років тому. На сьогодні існує досить гармонійна співпраця: виконком надає необхідне обладнання, створює безпечні умови для переглядів, а активісти підтримують порядок під час заходу, і після завершення роблять все, щоб територія залишалася чистою. Жителі, що приходять сюди відпочити у свій вихідний день, часто з дітьми, дуже задоволені — атмосфера по-справжньому тепла. Люди не тільки дивляться кіно, вони зустрічаються з друзями, спілкуються, а саме спілкування робить людину щасливішою.

Це добрий приклад синергії дій громади та міської влади. Якщо є бажання, завжди можна досягати якихось позитивних результатів, знайти спільну мову, і отримати вигоду для мешканців від будь-якої міської влади через партнерські домовленості, замість того, щоб оцінювати її виключно негативно.

Ігор Гришачов, голова ГО "Громадськи йрух "Народна варта""

igor.grishachov.18195
Ігор Гришачов

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації