У минулу п'ятницю, 20 вересня, у великих містах планети різних країн пройшли марші, мітинги та акції протестів, присвячені боротьбі зі зміною клімату. Їх учасниками стали переважно молоді люди, студенти та школярі, а також активісти різних природоохоронних організацій. Вони вимагають від влади «кліматичної справедливості» та обіцяють проводити подібні заходи щотижня, поки не доб'ються свого.

Рух почався в минулому році, коли шведська школярка Грета Тунберг вирішила бойкотувати навчання в знак протесту проти того, що Стокгольм не в змозі виконувати свою частину зобов'язань в рамках Паризької кліматичної угоди по скороченню шкідливих викидів. Бойкот дівчинки привернув загальну увагу та викликав істотний резонанс. З того часу, акції проходять все частіше та збирають все більше учасників.

По всьому світу проходить глобальний страйк присвячений боротьбі зі зміною клімату

Мапа міжнародного страйку від 20 вересня

Згідно з дослідженнями, молодь відчуває почуття «екотривоги» - нав'язливого стресу через побоювання, що їх майбутнє життя приречене на труднощі, пов'язані з тим, що антропогенний вплив на клімат планети не припиняється. Як і Тунберг, вони направляють енергію на пошуки розв'язання проблеми та на залучення до неї суспільної уваги. І в цьому молодь не самотня — все більше компаній проводять свої акції в підтримку руху.

По всьому світу проходить глобальний страйк присвячений боротьбі зі зміною клімату

Київ, Україна. Фото: Victor Dyomin / Survival Media Agency

Минулий в ці вихідні міжнародний страйк став третім та найбільшим на сьогодні. Наступне глобальний виступ заплановано вже на 27 вересня.


Нагадаємо, що на думку експертів, нинішніх технологій досить, щоб забезпечити все людство енергією та уникнути кліматичної катастрофи. Ключовий фактор розв'язання проблеми — не інновації, а політична воля. І саме її зараз, на жаль, не вистачає.

Джерело

ira.kovalchuk
Ira Kovalchuk

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації