На думку фахівців, нові технології — від соціальних мереж до штучного інтелекту — розвиваються занадто швидко, щоб можна було оцінити їх вплив на суспільство. Виникає безліч серйозних проблем, але жодного рішення.

У Копенгагені пройшла конференція Digital Frontrunners, в ході якої обговорювався вплив штучного інтелекту та інших інновацій на суспільство. Багато експертів висловилися за те, щоб штучно сповільнити поширення нових технологій — це дозволить адаптуватися до них і уникнути непоправних помилок.

Багато технологічних компаній дотримуються принципу «рухайся швидко та ламай». Під цим розуміється швидка розробка та виведення на ринок інноваційних продуктів. Помилки, при цьому, повинні виправлятися по мірі виявлення.

Однак цей принцип погано підходить для технологій, що змінюють суспільство — наприклад, соціальні мережі та штучний інтелект.

Існує безліч прикладів, коли недосконалі алгоритми завдають більше шкоди, ніж користі. Наприклад, технології розпізнавання обличчя ведуть до поглиблення гендерних і расових забобонів та загрожують правам людини. Тим часом, загальний ажіотаж та жага вигоди змушують компанії виводити на ринок «сирі» версії програм.

Одна з проблем полягає в тому, що штучний інтелект зовсім не такий розумний, як може здатися. Хоча дивовижні перемоги алгоритмів над чемпіонами по го, покеру або відеоіграм у всіх на слуху, в реальному житті штучний інтелект показує себе вже не так добре. Наприклад, робомобілі все ще не здатні повністю взяти на себе функції водіїв.

Швидкий розвиток технології не дозволяє регуляторам ефективно стежити за ними.

Багато урядів намагаються прийняти закони, що забезпечують захист від негативного впливу технологій, наприклад, несанкціонованого збору даних. Однак в більшості випадків, ці заходи виглядають безнадійно застарілими.

Експерти вважають, що єдиним способом згладити наслідки розвитку технологій, може бути уповільнення їх розвитку. Перш ніж впроваджувати той чи інший алгоритм або програму збору даних, слід ретельно оцінити можливі соціальні наслідки. В іншому випадку суспільство так і залишиться майданчиком для небезпечних високотехнологічних експериментів.

Нагадаємо, що зовсім недавно, засновник Tesla та SpaceX Ілон Маск, відомий своїм песимізмом щодо штучного інтелекту, заявив, що вже найближчим часом руйнівну міць алгоритмів відчує кожен — по стрічці видачі чи по тону обговорень в соціальних мережах. Маск давно переконаний, що розвиток штучного інтелекту може поставити людей на один щабель з мавпами.

Джерело

ira.kovalchuk
Ira Kovalchuk

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації