На думку експерта MIT, зараз багато людей схильні недооцінювати досягнення капіталізму, завдяки якому ми можемо приділяти менше уваги прогнозам про голод та дефіцит ресурсів. З цим людство впорається за допомогою новітніх технологій. Зосередитися потрібно на проблемах, які капіталізм вирішити не може.

Багато експертів вважають капіталізм та зростання споживання головною причиною екологічних проблем, в тому числі глобального потепління. Однак дослідник з Массачусетського технологічного інституту Ендрю МакАфі у своїй статті для Wired ризикнув висловити альтернативну та досить непопулярну точку зору.

МакАфі перераховує ряд похмурих прогнозів, які роблять міжнародні організації. Наприклад, ООН оголосила, що через зміни клімату та деградації земель людство вступило в епоху продовольчої кризи, а активний розвиток сільського господарства прискорює ці зміни. А по всьому світу влаштовують екологічні протести. Проблеми є не тільки з продовольством, але й з матеріалами, в першу чергу з рідкоземельними елементами.

Проте, дослідник вважає, що людству вдасться вижити та навіть процвітати завдяки капіталізму і технічному прогресу.

МакАфі розглядає дві знамениті наукові роботи, які вже на рубежі 1960-1970-х років пророкували людству важкі часи - «Популяційну бомбу» Пола Ерліха та доповідь «Межі зростання», підготовлений за замовленням Римського клубу.

Прогноз Ерліха про зростання чисельності людей виявився дуже точним, проте, всупереч розрахункам, це не призвело до масового голоду. «Межі зростання» також містять багато пророцтв, які вже здійснились, проте твердження про дефіцит металів та палива виявилися помилковими.

МакАфі вважає, що неточність деяких прогнозів пов'язана з тим, що вони не враховують властиву людям винахідливість та переваги вільного ринку. Наблизившись до дефіциту певного ресурсу, люди щоразу знаходили заміну або альтернативне джерело.

Крім того, існує можливість споживати більше, витрачаючи на це менше ресурсів та енергії. За словами МакАфі, це відбувається вже зараз за рахунок більш ефективної витрати матеріалів. Наприклад, наявність датчиків допомагає фермерам витрачати менше води, добрив та пестицидів, а виробники алюмінієвих банок тепер витрачають набагато менше алюмінію за рахунок нового дизайну.

Дослідник називає цей процес «дематеріалізація споживання» і стверджує, що він зачіпає всю економіку.

МакАфі визнає серйозну небезпеку глобального потепління, однак не вірить, що воно призведе до масового голоду. За його словами, науковий прогрес дозволить прогодувати людство, навіть якщо його чисельність, як прогнозується, зросте ще на 2 млрд до 2050 року. Дефіциту матеріалів дослідник також не очікує.

Однак, це не привід пускати процес на самоплив. Є проблеми, з якими капіталізм та технічний прогрес не можуть впоратися поодинці. Серед них забруднення повітря, зростання викидів парникових газів, захист рідкісних та зникаючих видів, а також економічна нерівність. Ці проблеми вимагають якнайшвидшого вирішення, проте турбуватися про швидке вичерпання ресурсів при цьому не слід, стверджує МакАфі.

Точка зору МакАфі, яку він висловлює вже не вперше, може здатися поглядом крізь рожеві окуляри. Багато експертів критикують його за зайву оптимістичність, яка не дає реально оцінити виклики, що стоять перед людством. Зокрема, той факт, що в минулому нашому виду вдалося пережити всі кризи, не гарантує йому виживання в майбутньому.

Джерело

ira.kovalchuk
Ira Kovalchuk

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації