У серії коротких інтерв'ю з представниками аерокосмічної індустрії на Міжнародному конгресі астронавтики, президент SpaceX Гвінн Шотвелл поділилася інформацією про графік майбутніх польотів Starship.

Корабель Starship, над яким зараз працюють паралельно у двох цехах, в Південному Техасі та у Флориді, прийде на зміну і Falcon 9, і Falcon Heavy. Ця сталева куля висотою 100 метрів призначена для колонізації Сонячної системи та доставлення вантажів по всій Землі.

«Ми дуже хочемо підняти Starship на орбіту протягом року, — заявила Шотвелл. - Ми безумовно хочемо посадити його на Місяць раніше 2022 року. Ми хочемо [...] залишити там вантаж, щоб у хлопців, які врешті-решт висадяться на Місяці у 2024, були ресурси. Якщо все буде добре, це наш бажаний графік».

Графік у SpaceX, як завжди, амбіційний. Як неодноразово підкреслювала сама Шотвелл, це побажання, а як воно обернеться — невідомо. В космічній індустрії, як і в ІТ, керівництво не рідко ставить агресивні терміни, щоб змусити інженерів викластися по повній. Глава SpaceX Ілон Маск часто вдавався до такої тактики, а Шотвелл посилалася на його задуми в інтерв'ю.

Гвінн Шотвелл (Gwynne Shotwell)

Гвінн Шотвелл (Gwynne Shotwell)

«Ілон ставить ці неймовірно зухвалі плани, і люди кажуть: «В вас не вийде, ви ні за що не дійдете до орбіти, ви нізащо не піднімете на орбіту справжню ракету [...], ви ні за що не запустите на орбіту [Falcon] Heavy, ви нізащо не пристикуєтесь до станції Dragon, ви нізащо не повернете Dragon на землю, ви нізащо не посадите ракету, — сказала Шотвелл. - Так що, відверто кажучи, я люблю, коли люди говорять, що ми чогось не зможемо, тому що це мотивує 6500 моїх фантастичних співробітників зробити це».

У SpaceX вже є контракт з двома компаніями, що працюють з NASA - Intuitive Machines та iSpace - на доставлення вантажів на Місяць до початку програми «Артеміда», але він передбачає використання ракети Falcon 9.

Поки SpaceX побудувала та протестувала дослідний зразок корабля - Starhopper - зменшену та спрощену копію з єдиним двигуном Raptor. Після його успішного випробування почалося складання двох нових версій Starship, Mk1 та Mk2, які збирають інженери в Бока-Чіка та на мисі Канаверал. Вони призначені для висотних випробувань, а потім їх змінять моделі для орбітальних та пілотованих тестів. За розрахунками Маска, на орбіту буде виведено або третій, або четвертий варіант корабля.

Джерело

ira.kovalchuk
Ira Kovalchuk

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації