Низький коефіцієнт аеродинамічного опору — важлива перевага електропікапа Tesla. Маск стверджує, що якщо інженери постараються, показник цей буде на рівні легкових автомобілів та набагато нижче, ніж у будь-якого пікапа.

Всі свіжі новини на нашому Telegram-каналі. Приєднуйся!

Минуло вже 10 днів з моменту презентації електропікапа Tesla Cybertruck, але спостерігачі продовжують з жаром сперечатися про дизайн електромобіля. А тим часом, у таких рубаних лаконічних форм знайшли ще один плюс — відмінну аеродинаміку. Ілон Маск підтвердив, що інженери постараються перетворити це в одну з найважливіших переваг. Для електрокарів це має велике значення — чим нижче коефіцієнт аеродинамічного опору, тим більше дистанція на одній зарядці.

Ілон Маск назвав несподіваний козир Cybertruck

Аеродинаміку та коефіцієнт лобового опору (Cd) досліджував авіаційний інженер Джастін Мартін. Він оголосив, що незвичайна рубана форма кузова виявилася несподівано ефективною, але при цьому відмовився наводити цифри, посилаючись на те, що у нього недостатньо даних. Наприклад, у своїх розрахунках він зовсім не враховував колеса, а також дзеркала — серйозні джерела додаткового опору.

Пост Мартіна мав великий резонанс, і в підсумку, в ході обговорення, Ілон Маск назвав цифру Cd, до якої треба прагнути - 0,3. Вона досяжна, якщо інженери «докладуть усіх можливих зусиль». Це набагато нижче, ніж у пікапів конкурентів, для яких типові значення лежать в районі 0,37-0,39.

Кілька сотих здаються незначною величиною, але це не так. Cd в районі 0,3, скоріше, характерний для спортивних автомобілів на кшталт Chevrolet Corvette. Але всі моделі Tesla помітно краще - за даними виробника у кросовера Model X цей показник 0,25, у седанів Model S та Model 3 - 0,24 та 0,23. Показники нижче характерні в основному для експериментальних автомобілів — наприклад, краплеподібних експериментів інженерів Volkswagen - EV1 та XL1 (всього 0,19).

Якщо Tesla й справді вдасться досягти заявленої Маском цифри, оснастивши при цьому пікап бамперами та дзеркалами, спірний дизайн доведеться визнати вельми далекоглядним.

А поки експерти сперечаються про дизайн та аеродинаміку, поліція Дубая (ОАЕ) виявила бажання поповнити свій автопарк пікапами Tesla Cybertruck. А за повідомленням же самого Маска, число попередніх замовлень на нові електропікапи вже досягло 250 тисяч. При чому, по словах Маска, в якості додаткової опції до електропікапів можна буде придбати ще й електричний квадроцикл Cyberquad.

Джерело

ira.kovalchuk
Ira Kovalchuk

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації