Зростання концентрації вуглекислого газу в атмосфері негативно позначається не тільки на кліматі, але й на роботі мозку. Якщо спалювання викопного палива продовжиться, то до кінця XXI століття здатність людей до стратегічного мислення знизиться на 50%.

Всі свіжі новини на нашому Telegram-каналі. Приєднуйся!

По мірі того, як людство спалює викопне паливо, в атмосфері накопичується все більше парникових газів. Це основна причина глобального потепління та закислення океанів. Однак концентрація вуглекислого газу зростає не тільки в навколишньому середовищі, а й у наших будинках, офісах та школах. І це може мати вкрай негативні наслідки для нашої здатності мислити, попереджають вчені.

Висока концентрація вуглекислого газу в приміщенні погано позначається на роботі людського мозку. Експерименти в школах та офісах підтверджують, що перебування в приміщеннях з високими рівнями CO2 знижує успішність та здатність до прийняття рішень. Фізіологічні основи цього явища поки не до кінця зрозумілі, проте, можливо, в таких умовах мозок гірше засвоює кисень.

Не зважаючи на всі вжиті заходи, глобальні викиди парникових газів лише зростають, так що до кінця століття концентрація CO2 в атмосфері помітно збільшиться. Фахівці з Колорадського університету в Боулдері та Пенсильванського університету вирішили з'ясувати, як це позначиться на інтелектуальних здібностях людства.

При різних сценаріях викидів, середній рівень CO2 в закритих приміщеннях буде різним. Команда протестувала два з них на моделі шкільного кабінету, повного дітей. Розрахунки показали, що, якщо викиди продовжать рости, а концентрація CO2 подвоїться, до кінця століття когнітивні здібності школярів та офісних працівників знизяться на 50% для складних завдань та на 25% - для простіших.

За словами авторів, це досить грубі розрахунки, але вони показують масштаб проблеми. Прості кроки на кшталт вентиляції приміщень не вирішать її. До кінця століття концентрація CO2 в атмосфері може перевищити 900 частин на мільйон, так що навіть у провітрюваній кімнаті, повної людей, ця цифра швидко досягне 1000-2500 частин на мільйон. Подібні значення вже негативно позначаються на когнітивних здібностях.

Єдиний спосіб зберегти інтелектуальні можливості людства — скоротити викиди. Якщо зростання концентрації вуглекислого газу в атмосфері, вдасться уповільнити, шкода для когнітивних здібностей людей буде помітно нижче.


Нагадаємо, що зовсім недавно, дослідники з Університетського коледжу Лондона детально проаналізували 25 досліджень на тему впливу чистоти повітря на психічне здоров'я та виявили, що забруднене повітря дуже небезпечне для психіки — воно значно підвищує ризик суїциду та депресію.

Джерело

ira.kovalchuk
Ira Kovalchuk

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації