Не зважаючи на труднощі та скептицизм аналітиків, Tesla закінчує десятиліття в статусі найприбутковішої автомобільної компанії у світі. Кожен долар, вкладений в неї у 2010 році, приніс її інвесторам прибуток в розмірі 1190%.

Всі свіжі новини на нашому Telegram-каналі. Приєднуйся!

З того часу, як десять років тому Tesla розмістила акції на біржі, вона залишалася в центрі уваги аналітиків та преси. Компанія неодноразово опинялася в складній ситуації та втрачала гроші через невдалі твіти Ілона Маска. Не дивно, що до самого останнього часу їй раз у раз пророкували швидкий крах.

Проте, десятиліття Tesla закінчує в статусі найуспішнішого автовиробника у світі. У цьому місяці ціна акцій Tesla досягла рекордних $413, а загальна вартість компанії склала $73 млрд. Дорожче з лідерів світового автопрому стоять лише Toyota - $230 млрд та Volkswagen - $98 млрд. Інші конкуренти, включаючи General Motors та Ford, давно залишилися позаду.

В першу чергу інвесторів приваблює швидке зростання продажів. З того часу, як була випущена Model S, обороти Tesla виросли в 52 рази. Однак це не єдина причина. Tesla виділяється серед традиційних автовиробників, тому що асоціюється з екологічно чистим майбутнім та високими технологіями. Це набагато перспективніше, ніж черговий виток розвитку автомобілів з двигунами внутрішнього згорання.

Судячи з усього, в найближчі роки прибуток компанії продовжить рости. У році, що минає, збільшення складе 14%, у 2020-му - 21%, а у 2021-му - 18%. Середнє зростання 10-ти найбільших автовиробників за ті ж періоди складе 1%, 4% та 3% відповідно.

Попри популярну думку про високу волатильність акцій Tesla, насправді вони впевнено додають в ціні. Наприклад, у 2019 році зростання їх вартості склало 22%. Для порівняння, середній результат 10-ти найбільших конкурентів - 10%. Лідерські позиції компанія зберігає вже кілька років.

Тим часом, багато аналітиків як і раніше не вірять в індустрію електромобілів та рекомендують продавати акції Tesla. Ситуація схожа на ту, з якою зіткнувся Amazon в перші десять років присутності на біржі. Скептики довгий час відмовлялися вірити в успіх компанії, яка сьогодні вона перетворилася в одного з головних технологічних гігантів. Можливо, Tesla чекає така ж доля.

Джерело

ira.kovalchuk
Ira Kovalchuk

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації