У розмові, що випадково потрапила в пресу, Герберт Дісс, глава німецького автоконцерну Volkswagen, висловив стурбованість високою оцінною вартістю Tesla та лідуючим положенням компанії Ілона Маска на ринку електромобілів. Глава VW бачить пояснення цьому в якісному програмному забезпеченні, яке розробляє компанія Маска.

Керівник концерну Volkswagen неодноразово проголошував Tesla лідером в області електротранспорту. І якщо ще в січні цього року він обіцяв, що VW з часом наздожене компанію Ілона Маска, то на початку березня ставив перед собою більш скромну мету - опинитися на другому місці.

Судячи з інформації, отриманої німецьким виданням Automobilwoche від джерел у Volkswagen, з того часу Дісс не змінив свою точку зору. Говорячи про програмне забезпечення Tesla, він визнав, що компанія Маска випереджає його власну компанію та «будь-якого іншого виробника електромобілів». І що від лідуючого положення Tesla у нього «голова розколюється».

Дісс висловив в розмові, що дійшла до журналістів, заклопотаність низькою - у два рази менше - оціночною вартістю VW в порівнянні з Tesla. «І це не дивлячись на наші дорогі бренди на кшталт Porsche, Audi, Volkswagen, Bentley та інших», - зауважив він.

Також Дісс згадав, що клієнтам подобається підхід Tesla до розробки софта з функціями залучення смартфона для управління машиною та отримання користувацького досвіду використання центрального екрана всередині електромобіля. Але найбільше турбує главу Volkswagen те, як Tesla використовує програмне забезпечення у своєму автопілоті.

«500 000 автомобілів Tesla діють як нейронна мережа, постійно збираючи дані та надаючи клієнтові кожні два тижні новий досвід водіння разом з оновленням. Жоден інший автовиробник в наші дні на таке не здатний», заявив Дісс.

Дійсно, підхід Tesla до розробки автопілота відрізняється від інших компаній, що працюють над створенням безпілотних авто. Tesla навчає свій алгоритм не тільки на даних, отриманих в симуляції або на випробувальних полігонах однієї конкретної машини або тестового автопарку, - весь флот проданих електромобілів оснащений масивом датчиків, що збирають дані в режимі нон-стоп.

Однак Дісс не впадає у відчай - для того щоб не відставати, його програмісти розробляють новий софт. Правда подібні спроби Volkswagen вже робила в минулому, коли готувала до випуску електромобіль ID3, але судячи зі звітів, у німецького автовиробника виникли серйозні складності з цією машиною.

Нагадаємо, що на початку місяця глава компанії Tesla Ілон Маск розповів своїм передплатникам в Twitter, що система автономного управління електромобілем за своїми здібностями перевершить звичайного водія. На відміну від людини, автопілот може виконувати 144 трильйони операцій в секунду і ніколи не відволікається.

Джерело

ira.kovalchuk
Ira Kovalchuk

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації