Громадське ЦВК проти фальсифікацій.

Вибори 31 березня мають стати найбруднішими за останні десятиліття в Україні. Такої кількості кандидатів в Президенти не було зареєстровано ЦВК на жодних виборах. Враховуючи, що з 44 кандидатів реальними є всього 10, а решта - технічні, фальсифікації в ДВК та ОВК будуть вражаючі.

Технологій псування чи підміни бюлетенів, підробки протоколів виборчих комісій, реєстрації у виборчих списках неіснуючих людей, створення каруселей – безліч. Проте, найдієвіші фальсифікації відбуватимуться не під час самого голосування, а під час підрахунку голосів або транспортування бюлетенів.

Щоб завадити таким процесам та в реальному часі слідкувати за ходом виборів була розроблена незалежна система паралельного підрахунку голосів «ГромЦВК».

pastedGraphic.png

ЇЇ перевагою над внутрішньопартійними аналогічними системами є те, що нею будуть користуватися спостерігачі від всіх виборчих штабів реальних кандидатів у Президенти.

Суть сервісу полягає у тому, що будь-хто зі спостерігачів може в реальному часі звітувати в незалежний центр про результати проходження голосування: початкову кількість виборців зареєстрованих на дільниці, кількість виборців, що проголосували на певний момент часу, загальну кількість виборців на кінець голосування, порушення під час виборів та підкріплювати цю інформації фотографіями протоколів виборчих комісій та спостерігачів.

Це дасть змогу мінімізувати можливі махінації під час підрахунку голосів та транспортування бюлетенів до ОВК.

«ГРОМЦВК» покаже аномальну явку виборців на тій чи іншій дільниці. А через протоколи та дані надіслані протягом дня на незалежний сервіс, де в режимі реального часу відслідковуються зміни, унеможливлюються спроби маніпуляції та приховування результатів виборів.

Рівні можливості всіх штабів та контроль один одного можуть сприяти зменшенню фальсифікацій на виборах та приверненню уваги громадськості до дільниць де факти фальсифікай мали місце бути.

kateryna.odarchenko
Катерина Одарченко

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації