Світова економічна криза, пандемія коронавірусу COVID-19, нафтові війни – це той бекграунд, на фоні якого американські президентські вибори виходять на фінішну пряму.

Усі ці явища вносять нестабільність в суспільні настрої та функціонування держави, і зможуть суттєво вплинути на результати голосування. Головними претендентами є, відповідно, діючий Президент – Дональд Трамп від Республіканської партії та Джо Байден від Демократичної – екс-віце-президент США за адміністрації Обами. Ще нещодавно трималась інтрига щодо кандидата від демократів, однак після «супер-вівторка», тобто дня, коли проходять праймеріз у найбільшій кількості штатів одночасно (https://cutt.ly/1t2o4sX), беззаперечну перемогу отримав Байден, якого багато хто вже списав з рахунків, на фоні млявого старту. Однак, остаточно головним представником від партії він став, коли Бені Сандерс 13 квітня зняв свою кандидатуру і підтримав Джо у президентських виборах (https://cutt.ly/mt2pf6L).

Головна боротьба між ними скоріше за все пройде щодо того, чи об’єднається країна в умовах кризи, чи роз’єднання поставить її перед непомірною ціною. Так Трамп прийшов до влади в 2016 році з підходом, що більше розділяє суспільство, і на фоні скандалів під час свого президента його риторика залишається у тому ж руслі, навпроти ж Байден позиціонує, як лідер, що виступає за традиційне американське лідерство, що базується на єдності та солідарності (https://apnews.com/3e88a683e458f762818d66c9bae6ce1...).

З огляду на виклики, які стоять перед країною, та готуючись до осінніх виборів Дональд Трамп почав загравати із суспільством, та в рамках боротьби з конавірусом і підтримки економіки все ж протиснув виділення 2,2 трильйони доларів (!!!), так-так – саме трильйонів. Ці кошти будуть спрямовані на підтримку бізнесу, виділення ресурсів перевантаженим постачальникам медичних послуг і допомоги бідним сім'ям під час поглиблення епідемії коронавірусу (https://cutt.ly/it2k4NK).

Реакцію свого опонента на поширення коронавірусу Байден описав так: “нездатність планувати, підготуватися, провести неупереджену оцінку і повідомити мешканців країни про загрозу…, призвело до катастрофічних наслідків. Нам не можна повторювати ці помилки” (https://cutt.ly/at2k7KG). На фоні цього, свою підтримку Джо Байдену висловив 44-й Президент США – Барак Обама. Він зазначив, що Байден є найкращою надією нації вийти з пандемії коронавірусу єдиною та процвітаючою державою (https://ukrainian.voanews.com/a/obama-biden-vybory...), а з огляду на опитування, де американці вважають, що Обама буде кращим лідером, ніж Трамп під час тривалої пандемії з результатами 52% і 38% голосів респондентів, підтримка Бараком віце-президента своєї адміністрації йде останньому лише в «плюс» (https://cutt.ly/Wt2lev6).

У той час Дональд Трамп має набагато більші можливості, ніж опонент в медійній площині. Запроваджені у більшості штатів карантинні обмеження дозволяють президенту виступати з екрану телевізорів та використовувати для своєї кампанії будь-який медіа-виступ, тоді як його опонент не має можливості традиційно подорожувати по країні і виступати перед своїми прихильниками.

Однак, за очікуваннями офісу Байдена, до осені він може об’єднати коаліцію з білих робітників, багато з яких втратять роботу, афроамериканців, яких найбільше викошує нинішня пандемія, та навіть деяких прихильників Трампа, яким не схвалюють його манеру керування державою. Досвід і передбачуваність лідерства, досвід та емпатія – це ті якості, які він зможе їм запропонувати.

Що важливо у цьому контексті для України?
На фоні загострення суперечностей між головними претендентами на пост Президента США питання нашої держави знову «випливе»в контексті тиску республіканців на кандидатуру Байдена, і навпаки. «Українагейт» в чергове стане головною темою політичного і медійного тиску: невдала спроба імпічменту за результатами розмови Трампа і Зеленського, відкриття справи проти ХантераБайдена у ДБР (https://cutt.ly/ot2ltcy), затримка військової допомоги США для України в «ручному режимі» тощо (https://cutt.ly/st2lypw). Тому нам потрібно максимально дистанціюватися від підтримки і заграванням з тією, чи іншою стороною, і тримати рівновіддалену дистанцію, щоб знову не «вистрелити собі в ногу».

Нові опубліковані соціологічні дослідження цитовані каналом CNN, серед зареєстрованих виборців, екс-віце-президент США має підтримку 53%, а Трамп - 42% (https://cutt.ly/Rt2lu6X). Втім цей рейтинг не показує справжнього співвідношення сил, адже конкретно у цій передвиборчій кампанії, яка відбувається на фоні світових кризових явищ ініціатива знаходиться на стороні діючої адміністрації. І від того, як вона впорається з цими викликами багато в чому залежать і результати виборів. Тож наразі «козирі» в руках Трампа, а як воно буде далі, побачимо.

kateryna.odarchenko
Катерина Одарченко

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації