Ленін, Жовтнева революція та керуюча роль компартії. Якщо ваш рукопис радянських часів таких категорій не містив — принаймні згадки у передмові — шанси офіційно надрукувати його були... невисокі. Останні роки у мене враження, що в Західному мистецтві також існує неписана умова. Але стосовно геть інших тем.

Цікава розповідь про дівчину-підлітка — якою вона може бути? У нашому розпорядженні безліч у рівній мірі зворушливих та захоплюючих фабул. Пошуки себе, адаптація до нової школи, симпатичний парубок запросив на побачення... Можна додати нетипових барв. Нехай її матір тільки-но загинула, а названа сестра надокучає налагодженням стосунків. Сама ж героїня відкриває здібність читати думки, бо вона не аби-хто, а Raven із Teen Titans!



Виглядає нічогненько. Але ж ви пам'ятаєте про «кодекс історії по-західному». Взаємини з однолітками в школі? Недостатньо ідейно витримано. А на відміну від радянського книговидання, тут не захоплюються передмовами. «Треба прокачати сюжет,» — вирішує авторка Kami Garcia. Байдуже, що таким чином його буде зламано через коліно чи, навпаки, введено персонажів, які ні на що не вплинуть.

У фокусі уваги — бірюзове полум'я girl empowerment'у, що обертає на попіл усе живе в оповіданні. Від антуражних дрібниць — як-от глузливі написи на футболках — до кульмінації. Так, внутрішня боротьба Raven зотліває в лементі її тітки. «Жінки всіх світів, єднайтеся!» — лунає бойовий клич. Дівочі серця б'ються в унісон. Зливаючись у непереможний молот, вони трощать кайдани поневолювача. Ця незборима сила здатна живити цілий Новий Орлеан іще кілька поколінь сильних пані вперед. Ну, хіба трішки треба те все навчитись контролити. Володимир Ілліч аплодував би масштабам електрифікації. Звісно, якби його зробили персонажем мальопису. І він не був мужиком. Бо чоловічі постаті — за єдиним винятком — поганці. Нам ніби мимоволі натякають, хто тут панівний клас.


Лінією з подружками-лесбійками, на яку ніщо в творі не спирається, завершують підняття прапора революції. Готово! Пристойну історію спаплюжено. Тобто, умову друку виконано.

Українцям відомо, як вільна творчість перетворюється на ідеологічно-спрямовану. Ранні поезії Павла Тичини називали геніальними. Пізніші «справляли враження ублюдочності». Сподіваюся, поступ у протилежному напрямі також можливий. Kami, зробіть ласку, пишіть від душі!

Але поки що американці не перейняли наш досвід. Тож погортайте «Teen Titans: Raven» заради ілюстрацій — до них не висували ультиматумів. Можна не читати.





kupleva
Andrii Kuplevakhskyi

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації