site.ua
член клубу

Думаєте, заголовок не дуже правильний? Ці прізвища та поняття не пов’язані? А ось і не так. Пов’язані, і починається це все з останнього, з непокараного комунізму. І з сприйняття світу, саме з нього.

Після того, як у 1945 році нацизм був засуджений, будь-які рухи, організації чи люди, в діях яких було видно хоча б щось, що віддалено нагадувало расизм, вивищення одних націй над іншими – засуджувалися апріорі. Бо нагадували нацизм, а все, що з ним пов’язане – засуджене.

Натомість після падіння Берлінської стіни комунізм та соціалізм засуджені не були, хоча де-факто під їхніми гаслами було знищено ще більше людей, ніж при нацизмі.

Асоціації з нацизмом досить зрозумілі – це вивищення/приниження націй, рас, вигляду, етнічних груп. Тобто те, що стосується спільнот з якоюсь культурною, традиційною чи історичною ідентичністю. Натомість, якщо виникають асоціації з комунізмом та соціалізмом, то вони не засуджуються – бо не була засуджена основа.

А які ж ці асоціації? Теж дуже просто – вивищення/приниження «класів» або ж груп осіб, що можуть бути не об’єднані між собою ніяк (культурно чи традиційно), проте мати одинаковий вигляд з погляду багатства/впливу. Тобто – цілком рандомно можна створити певну «групу винних», і звинувачувати їх у тих чи інших проблемах. Тут навіть не має значення правда – чи вони винні, чи частково винні. Основне – це створення «їх» - цієї групи чи спільноти людей, які постійно намагаються наш світ знищити. Колись це були капіталісти, потім – рептилоїди-жидомасони, тепер знову капіталісти.

Якщо для реального розповсюдження расистських чи нацистських ідей треба мати хоча б приклади «їх» - тобто треба мати обґрунтування, що саме ось ця нація/раса – погана, бо їхні представники А, Б, В вбили, зґвалтували, знищили, то для розповсюдження лівацьких ідей не треба майже нічого. Тільки ґрунт – ображених «нас», що не дуже володіють критичним мисленням. Тоді не треба навіть збирати окремих представників для прикладів, достатньо мати «їх» - ці породження пекла.

То що ж до цього всього має Зеленський та Тунберг?

А як він став президентом, як Слуги народу стали депутатами? Бо є «вони», ці підлі, що постійно живуть брехнею та обкраданням. Є «порохоботи», які тільки й думають про знищення українців. І зважаючи на те, що «нарід» очікує, що прийде цар-батюшка, посадить Порошенка, а всі гроші олігархів роздасть йому, народу, то все йде ок. Хто такі олігархи? Думаєте, «нарід» розбирається в політологічних поняттях? Ні, олігархи – це просто дуже багаті люди. Це – «вони», що знищують світ бідних і заважають поступу. Ну а ще у «них» є посіпаки – ось ці всі звичайні люди, що постійно чомусь апелюють до критичного мислення, заспокоєння та поступового розвитку.

Чи є бачення майбутнього нової влади поганими? Очевидно, ні. Проте якщо під час певних дій постійно винити «їх», то підживлюється ось те низове, люмпенське бажання «забрати і поділити», скинути все і всіх, і світ якось переродиться. А так не буває – просто тому, що всі ми – люди. Натомість створюється враження існування якихось полюсів, де одні люди – святі, а інші – чорти (Баканову дзвонити на рахунок чортів?).

Так само і з Тунберг. Я не знаю, чи реально ця дівчина має різні синдроми та хвороби, чи нею керують «дорослі дядьки». Але сприйняття її діяльности – це те, що походить від незасудження крайньої лівизни поглядів. Перегляньте ще раз відео її промови в ООН. Ось це “How dare you?” - це прекрасно. Це не створення, це підтвердження того, що існують «вони» - ось ця жахлива кліка капіталістів, що думають про багатства, а не про стражденний світ. І відразу ця парадигма має своїх безліч прихильників. Бо створена неокреслена, проте зрозуміла для уяви група змовників – антигероїв, з якими треба боротися.

Знаєте, що об’єднує це все? Правильність окреслених проблем. Неправильні тільки асоціації та сприйняття. Бо бідність – це погано, погана екологічна ситуація – це погано, відсутність швидкого розвитку – можливо, теж не дуже добре. Проте замість того, щоб говорити «винні ми всі, хтось – більше, хтось – менше», створюється протистояння «нас» і «їх». «Ми» - реформатори, яким «не дають» працювати. «Ми» - екоактивісти та прості люди, яких ніхто не чує через капіталістичні корпорації, що забруднюють землі. «Ми» - це пролетарі та селяни, яких знищує капітал.

І ще ці прізвища та поняття об’єднує ілюзія, що можна створити суспільство, де всі будуть працювати на розвиток країни та світу, не усвідомивши власну відповідальність за цей стан.

Бо якщо постійно шукати винних когось інших, то і далі буде знищення неугодних, знищення тисяч та мільйонів, бо знищуватиметься не проблема, а придумані вороги. Якби засудили свого часу комуністичну та соціалістичну ідеологію, що будують ідеальні суспільства шляхом силового виправлення або знищення тих, хто не згоден з цими ідеологіями, то й зараз ситуація була інша. Бо будь-які ідеї щодо виправлення суспільства та встановлення раю на землі з усіх рівних та ідентичних людей, не враховуючи ідентичність кожної людини, була б засуджена. І розуміли б, що комунізм неможливий, рівність неможлива, ідеальне суспільство утопії – неможливе. Можлива тільки постійна боротьба і дискусії тих, хто розуміє і чужу, і власну відповідальність за знищення світу.

Але зараз винен хтось інший, винні - «вони».

---

Телеграм-канал https://t.me/kolybabloginfo

Блог https://mkolyba.wixsite.com/kolybablog

maksym.kolyba
Максим Колиба

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації