З 2011 року триває будівництво найбільшої гідроелектричної греблі в Африці. І з того часу між двома впливовими африканськими країнами - Єгиптом та Ефіопією - точаться суперечки зі взаємними погрозами. Мали місце навіть побоювання щодо можливого військового протистояння, яке б повністю дестабілізувало Східну Африку.

Ефіопія будує греблю Великого Ефіопського Ренесансу на Блакитному Нілі. Після завершення це буде найбільший гідроенергетичний проєкт в Африці з потужністю 6000 МВт. Гребля висотою 145 м і довжиною 1 708 м в основному фінансується коштом приватних та державних облігацій, щоб виключити можливість тиску на Ефіопію.

За цей час було проведено 4 раунди переговорів, діяли кілька експертних груп з оцінки ризиків будівництва греблі. Сторони обмінювалися голосними заявами, як-от слова президента Єгипту Абдель-Фаттаха ас-Сісі на засідання ГенАсамблеї ООН про те, що Єгипет ніколи не дозволить Ефіопії збудувати цю греблю без попередніх узгоджень. Ефіопський прем’єр-міністр Абій Ахмед Алі теж не залишався осторонь і у відповідь на заяви єгипетських ЗМІ про можливість військових дії зі сторони Каїру наголошував, що Ефіопія може зібрати мільйони людей, щоби піти на війну з Єгиптом, адже жодна сила не здатна зупинити Ефіопію.

Проте останні дні ознаменувалися позитивними зрушеннями в цьому плані - Єгипет, Ефіопія та Судан досягли первинної домовленості щодо експлуатації греблі.

Останній раунд переговорів відбувся 13-15 січня у Вашингтоні за посередництвом США та Світового Банку. Зараз країни повинні узгодити остаточний текст документу. Основна угода буде підписана 28-29 січня, коли міністри трьох країн знову зустрінуться у столиці США.

Сторони домовилися, що заповнення греблі відбуватиметься під час сезону дощів влітку (липень-серпень), поетапно. Під час першої стадії гребля буде заповнена до 595 метрів над рівнем моря, а для подальших етапів заповнення буде розроблено спеціальний механізм.

Та домовленість не містить положення про врегулювання основного протиріччя - швидкості заповнення греблі. Ефіопія хоче зробити це за 6 років, тоді як Єгипет наполягає на більш тривалому терміні - 10 років.

Водосховище греблі вміщатиме до 67 мільярдів кубічних метрів води і за час його заповнення потік води в річці зменшиться на 25%. Чим більше часу буде заповнюватися гребля, тим менший буде вплив на потік.

Варто зазначити, що річка Ніл здавна була одним із предметів суперечності в регіоні. Це - найважливіший природний ресурс щонайменше для 10 країн (разом з Білим та Блакитним Нілом): Бурунді, Демократична Республіка Конго, Єгипет, Ефіопія, Кенія, Руанда, Південний Судан, Судан, Танзанія та Уганда.

Перші договори про використання річки з’явилися ще наприкінці ХІХ ст. Та в даному контексті найважливішою є остання угода від 1959 року між Суданом та Єгиптом. Вона розподіляла весь середньорічний потік Нілу між Суданом та Єгиптом - 18,5 та 55,5 млрд куб. відповідно. І ця угода ігнорувала права решти країн на води Нілу.

Для Єгипту важливий Ніл в плані транспорту, зрошення та риболовного промислу. Ніл покриває 90% потреб Єгипту у воді, а 60% потоку Нілу формується з Блакитного Нілу, на якому, як вже зазначалося, і будує греблю Ефіопія. Крім того, Єгипет має власну греблю Асуан на цій річці.

За звітом ООН 2015 року, до 2025 Єгипет зіштовхнеться з серйозною нестачею води. Тому вжити негайних заходів для країни є одним із найважливіших завдань.

Для Ефіопії очевидна вигода від греблі - це електроенергія для сільських районів та розвитку промисловості: лише 44% населення Ефіопії мають доступ до електроенергії. Крім того, гребля дасть можливість Ефіопії стати найбільшим експортером електроенергії в регіоні, враховуючи, що країна уже реалізує кілька інших проєктів в альтернативній енергетиці.

Але питання полягає і в регіональній ролі обох країн. Єгипетський президент Абдель Фаттах Ас-Сісі через різні регіональні ініціативи прагне до зміцнення ролі Єгипту на Африканському континенті (ас-Сісі є президентом Африканського Союзу зараз). Для Ефіопії регіональне лідерство - давня мрія, для втілення якої значних зусиль докладає нинішній прем’єр Абій Ахмед Алі, за яким уже закріпилося звання «найактивнішого дипломата регіону».

В даних умовах Єгипту навряд чи вдасться перевести переговори у вигідне для нього русло. Судан, давній союзник Єгипту, знаходиться на стороні Ефіопії: після тристоронньої зустрічі в березні 2012 року Судан заявив про підтримку проєкту греблі.

Проєкт Ренесанс для Судану це - можливість дешевої електроенергії та спосіб регулювання потоків води, які часто призводять до руйнівних повеней. Єгипту бракує регіональної підтримки, а без неї його переговорна позиція є слабкою.

Станом на зараз гребля є готовою на 80%. Вся суть у тому, чи будуть дотримані обіцянки Ефіопії щодо розподілення води в час посухи.

Незважаючи на тривалість переговорів, надія на компроміс залишається. Найвірогідніше, що Ефіопія продовжуватиме дотримуватися попередньої стратегії у переговорах, а Єгипет через слабкість своєї позиції буде змушений погодитися на компромісний варіант.

marta.domochko
Марта Олійник-Дьомочко

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації