Цими днями отримав заманливу пропозицію з Росії. Робота за фахом (менеджер проекту з фонетичного аналізу та розпізнавання мовлення) у відомій компанії (Яндекс), зарплата висока, кар'єрні перспективи, помешкання в Москві і всяке таке. Причому пропозицію було подано вишуканою англійською мовою. З усього було видно, що дуже хотіли мене залучити.

А я відмовився. Тому що війна і тому що держава-агресор. І так би вчинив (мабуть) кожен українець на моєму місці. Бо патріот.

Тим часом в Україні.

Роботи за фахом нема. Ще влітку зняли субсидію і тепер присилають платіжки з космічними сумами (як для українського науковця, звісно) за комунальні послуги. Через три місяці після реєстрації в Центрі зайнятості почали виплачувати допомогу - 500 гривень на місяць, і ні в чому собі не відмовляйте. Словом, держава старанно дбає про мій науковий потенціал, поки шукаю гідну для своєї кваліфікації роботу.

Як можна було вляпатися в таку халепу? А дуже просто.

Працював раніше в Державній науковій установі "Енциклопедичне видавництво". Там зараз виконують завдання державної ваги - пишуть нову "Велику українську енциклопедію". За місяць роботи мені вдалося ліквідувати майже безнадійний завал зі статтями на технічні теми - зумів знайти достатню кількість кваліфікованих фахівців, які погодилися писати не за гроші, а за так. Бо патріоти ми, от що.

А ще директор Алла Миколаївна Киридон не могла нарадітися, що маю таку високу кваліфікацію в галузі термінології - адже працювати відтепер буде легше.

Але от халепа - отримав грант DAAD із термінології, мушу їхати в Німеччину і працювати там аж три місяці. От Алла Миколаївна й просить написати заяву за власним бажанням, давши чесне директорське слово, що як тільки повернуся, то зразу оголосять конкурс "під мене".

І ось я повернувся. А тут нежданчик: коштів, кажуть, раптово немає. Тим часом "Українська енциклопедія" таки оголошує конкурси - але на інші напрями.

Очевидно, кошти є. І з термінологією там усе гаразд (мабуть). Авторів вистачає, та й усі тепер знають, що перекладати "датчик" як "давач" - це неграмотно, тому й непатріотично.

А може, вище керівництво "попросило" - щоб легше було впроваджувати своє власне бачення розвитку української мови і термінології, яке далеко не завжди має наукові підстави.

Патріотизм, однако...

А тепер моя рідна держава так ненав'язливо переконує піти на вибори. Громадянський обов'язок, ага. І рейтинги кандидатів (згідно з думкою пересічного обивателя та відповідного олігарха) вже є:

1) олігархиня - газова богиня (та, яка разом із прихильниками шапкокрада підвищила прохідний бар'єр - щоб при владі були тільки олігархи; - і саме та, яка в 2010 році підмахнула псевдотранслітераційну Постанову №55, за якою назва "Україна" записується на російський лад);

2) шоколадний олігарх (той, за президентства якого Україна назавжди втратила перспективних науковців, які масово повтікали за кордон, і все більше скочується до рівня Бидлостану);

3) комічний ставленик олігарха.

Цілком зрозуміло, що поки при владі олігархи - в державі процвітатимуть зарплатно-інтелектуальні оксюморони (https://site.ua/maxvakul/16934-zarplatno-intelektu...). І при цьому я відмовляюся від заманливих російських пропозицій. Патріот, однако?

Мабуть, сподіваюся, що наступний президент урочисто вручить мені медаль за патріотизм.

... Або премію Дарвіна.

maxvakul
Max Vakulenko

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації