- В Україні вкрай розбалансована система державного управління і суспільно-політичні процеси стають некерованими.
Причиною є те, що стара управлінська модель у нас зруйнована, а нова вибудовувалась хаотично і без належного наукового обґрунтування.-заявив Олег Березюк, директор Інституту глобальної політики і права.

Найменше постраждала від цих «реформ» судова система, але через проблеми в роботі інших державних органів діяльність судів є неефективною.
Більше того, в Україні йде повномасштабна пропагандистcька кампанія, спрямована на дискредитацію суду.
І тут дуже часто негативну роль відіграють наші іноземні радники , які через ЗМІ і політичні впливи на Президента України і парламентську більшість намагаються нав’язати нам абсолютно неприйнятну модель поведінки.
В результаті бездарно проведених реформ, ми маємо правоохоронні органи, які не можуть ефективно боротись із злочинністю.
Є ще одна проблема.
Незважаючи на те, що абсолютна більшість судових рішень є законними, значна їх кількість залишається невиконаною.
Доходить навіть до того, що не виконувати рішення суду дозволяють собі навіть деякі голови сільських рад.
Вони стали такими собі місцевими «князьками», для яких не існує законів України, рішень Уряду і взагалі центральної влади.
І усе це сьогодні відбувається не десь в Криму, Донецьку чи на іншій непідконтрольній Україні території.
Такі факти було зафіксовано в безпосередній близькості від Києва.
Наприклад, Голова Новосільківської сільської ради, Вишгородського району разом із депутатами, прикриваючись колективною безвідповідальністю, зловживаючи владою, ігноруючи вимоги закону і постанову Уряду відмовляються виконувати рішення суду, яке набрало законної сили.
За невиконання рішення суду поліція декілька разів порушувала проти посадових осіб цієї сільради кримінальні справи, але вони не отримали логічного завершення.
Незважаючи на очевидність проявів корупції і наявність ознак цілого ряду кримінальних правопорушень, ситуація уже протягом декількох років залишається невирішеною.
Беззаперечно, що все це підриває довіру громадян до державної влади та її вищих посадових осіб.

Очевидно,що слабкість системи державного управління та неефективна робота правоохоронних органів можуть спровокувати чергове виникнення революційної ситуації, що становлять реальну загрозу для нашої національної безпеки.
- За таких обставин потрібно приймати політичне рішення, об’єднувати зусилля науковців і практиків та виправляти нинішнє становище - підкреслив Олег Березюк, директор Інституту глобальної політики і права.
В іншому випадку ми досить швидко можемо опинитись в такому стані, коли ситуація в Україні стане некерованою і змінити її в кращу сторону уже буде практично неможливо.

natalka.ivanchenko
Наталка Іванченко

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації