site.ua
член клубу

Орендарі зазнали збитків внаслідок коронавірусу, стан будівлі погіршується. ЇЇ можуть довести до знесення.

З 7 червня 2019 року кінотеатр “Київ” не функціонує. Будівля, яка протягом довгого часу була улюбленим культурним місцем багатьох киян, де проводили фестиваль “Молодість” та багато інших значних подій просто стоїть зачиненою і припадає пилом.

Будівництво кінотеатру почалося ще до другої світової війни. Серед авторів були визначні архітектори свого часу: Онащенко, Тацій, Чуприна, Жилицький та інженер Захарченко. Будівля створювалася у формах радянського неокласицизму з використанням елементів українського декоративного мистецтва.

23 листопада 1952 року “Київ” відкрив свої двері і три кінозали для гостей. На той момент це був взірцевий кінотеатр для усієї країни.

На початку 90-х будівля занепала, її стан був вкрай незадовільний. Міська влада здавала приміщення в оренду різним компаніям, які не використовували його за призначенням. У 1998 році Вілія Бондаренко з однодумцями створила ТОВ “Культурний центр “Кінотеатр Київ”. Два роки потому вони взяли банківських кредитів на суму близько 60 мільйонів гривень і провели капітальний ремонт, реставрували кінозали та почали показувати кіно. Жодної матеріальної допомоги від міста за свідченнями пані Бондаренко Культурний центр не отримував.

На початку 2019 року закінчився термін оренди кінотеатру. Незважаючи, на бажання КЦ продовжити співробітництво, міська влада влаштувала орендний тендер на наступні 10 років. Його виграла кіномережа Cinema City (ТОВ “Сінема Центр”), власниками якої є Борис Фуксман і Олександр Роднянський. Вони запропонували місту 2 169 253 гривні щомісяця. А далі почалося найцікавіше.

Відомо, що Культурний центр сплачував Києву 47 000 гривень на місяць, але був готовий збільшити суму до 550 000. Через декілька місяців після перемоги на тендері нові орендарі попросили знизити орендну ставку до тих самих 550 000 грн. А потім вони взагалі отримали звільнення від плати через аварійний стан будівлі. Чому? Комунальне підприємство “Київкінофільм” провело огляд кінотеатру, яке показало, що він “роками нещадно експлуатувався, у нього не вкладалося ні копійки, глядачі були у небезпеці”.

КЦ ж почав судитися і перестав сплачувати податки. У червні сума боргу перевищила 735 000 гривень. У “Сінема Центру”, до речі, ситуація також невтішна: майже 900 000 несплачених податків і позов від тернопільського ТОВ “Теркурій-1” про стягнення 1398026,96 грн.

“Це дуже темна історія. Можна лише припускати мотиви учасників і чим це все закінчиться.

В Києві є декілька відомих арт-об’єктів: кінотеатри “Жовтень” і “Київ”, спейс “Мистецький Арсенал”. Фінансувати все це непросто для міського бюджету, адже є більш нагальні проблеми. Навіть, якщо Культурний центр не жив на дотації, то орендна плата у 47 000 гривень - це відверта благодійність.

Тому логічно припустити, що міська влада вирішила поповнити бюджет за рахунок нових орендарів. Те, що вони не платять (знову ж таки, якщо це є правдою) може бути так званими “ремонтними канікулами”. Будівля дійсно знаходиться у аварійному стані, ті ж пожежні неодноразово штрафували колишнього орендаря. Хоча дуже дивно, що компанія спочатку орендувала кінотеатр і лише потім дізналася про його стан завдяки чужому розслідуванню. Ви хоч раз купували чи орендували житло до його перегляду? Я - ні, тому шокований хронологією подій.

Зараз ТОВ “Сінема Центр” має вирішити дві проблеми. Перша - це неприйняття активістами нових орендарів, негативне висвітлення власників кінотеатрів Cinema City у соціальних мережах. Однозначно токсичний вплив на репутацію. Друга - вся індустрія потерпає від наслідків коронавірусу. Зйомки зупинились, кінотеатри не працювали, зараз відкрилися з майже пустими залами. Як за такої діри в бюджеті робити дорогу реконструкцію - загадка.

Не здивуюся, якщо нові орендарі відмовляться від об’єкта. Але це не є гарною новиною для любителів кіно. В місті є “спеціалісти”, які можуть прискорити занепад будівлі задля її майбутнього знесення і побудови чогось прибуткового. Врятувати від такого фіналу можуть лише мирні протести і увага ЗМІ. Кінотеатр “Жовтень” - тому підтвердження. Але, щиро сподіваюся, що до такого не дійде й вже невдовзі кияни і гості столиці дивитимуться там кіно”.

Андрій Мірошник, технічний директор керуючої компанії Activitis

nicolas.kizilov
Николай Кизилов

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації