У Господарському суді Києва зараз розглядається унікальна справа. Забудовник намагається через суд змусити Офіс генерального прокурора забрати свою частку квартир в житловому комплексі та ввести комплекс в експлуатацію. Жертвами бездіяльності прокуратури стали 165 родин, які не можуть заселитися у власне житло.

Ні для кого не секрет, що українські силові структури мають у своєму розпорядженні землі, які вони віддають під житлову забудову. В Києві дуже багато будівництв ведеться на ділянках, які належать не місту, а Міноборони, МВС, СБУ чи прокуратурі. Частина квартир у цих новобудовах передається забудовнику в оплату будівництва, а частину керівництво відомства розподіляє серед своїх співробітників – черговиків, ветеранів, інвалідів. Тому, як правило, замовник зацікавлений у швидкому завершенні будівництва.

Але, як виявилося не завжди.

Майже в центрі Києва, навпроти Володимирського ринку та неподалік від римо-католицького Костьолу Святого Миколая, нещодавно завершилося будівництво житлового комплексу «Володимирський». Землю під забудову ще у 2003 році виділила Генеральна прокуратура України (тепер – Офіс генпрокурора), яка отримує у власність 15% квартир. Вона ж є й замовником будівництва.

Станом на сьогодні житловий комплекс готовий, але виникли проблеми з оформленням документів, через які люди не можуть заселитися у власні квартири.

Чомусь Офіс генпрокурора як розпорядник земельної ділянки та замовник робіт зволікає з тим, щоб забрати свою частку житла, та підписати необхідні папери. Через це ДАБІ відмовляється вводити житловий комплекс в експлуатацію.

https://dabi.gov.ua/wp-content/uploads/2020/03/Vidmova-IU-173200561409.pdf

Забудовник неодноразово звертався до Генпрокурора з проханням забрати свої квадратні метри та ввести житловий комплекс в експлуатацію. Писав офіційні листи, просив про особистий прийом, але відповіді не було. Загалом ГПУ має отримати додаткових 400 метрів квадратних житла бізнес-класу, вартість яких за сьогоднішніми цінами не менше 20 млн гривень.

Але Офіс генпрокурора мовчить. В результаті, через формальності не можуть заселитися у нове житло 165 родин. В тому числі, працівники прокуратури, які очікують в квартирних чергах десятки років. Щоб захистити їх інтереси, забудовник був вимушений подати до суду та примусити прокуратуру прийняти квартири на баланс після 17 років (!) очікування.

Дуже дивна історія. Офіс генпрокурора не хоче отримати від забудовника відомчі квартири в елітному житловому комплексі в самому в центрі Києва?

Поясніть, будь-ласка, чому? Що вам заважає? Чи вашим співробітникам вже не потрібне нове житло? Чому заручниками вашої бездіяльності мають бути звичайні люди, які купили квартири в ЖК «Володимирський», інвестували свої гроші в будівництво, в тому числі, вашого житла, чи ваші черговики, ветерани прокуратури?

Спочатку введіть будинок в експлуатацію, а вже потім розбирайтеся в нюансах. На це чекає багато людей.

oleksandr.aronets
Олександр Аронець

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації