Пол Манафорт в Україні виконував не політтехнологічні функції, а був звичайним лобістом, який за гроші зводив українських політиків та олігархів з американським істеблішментом.


Про це в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявив політтехнолог Олексій Голобуцький.

«В Америці це робить велика кількість людей, це нормальна практика. Просто у Штатах всі лобісти зареєстровані, вони реєструють свої надходження, а Мін’юст щорічно може перевірити, хто, як і скільки грошей витратив», – розповідає політтехнолог.

Втім, підкреслює він, Пол Манафорт, «надихавшись російським і українським корупційним повітрям», вирішив, що можна нічого не декларувати, а просто класти гроші собі в кишеню.

«Як ми знаємо, єдине, що американці змогли присудити Аль Капоне, це саме ухиляння від сплати податків. Вони цього дуже не люблять. Ти можеш вбити людину, пограбувати, але якщо ти не заплатив податки, це карається», – наголошує Олексій Голобуцький.

Ба більше, зазначає він, українські олігархи, які платили Манафорту, мають зовсім інший імідж, ніж американські бізнесмени. Мовляв, на них і без цього вже немає де клеймо ставити.


У той же час журналіст Роман Реведжук висловив переконання, що американську історію даремно намагаються перевести в українську площину.

«Політтехнолог чи лобіст – це лише виконавець. Пол Манафорт не сплатив податки. Це американська історія, і там винесуть свій вердикт», – наголошує журналіст.

Натомість в Україні, розповідає він, політики просто наймали лобіста так, як, наприклад, наймають на роботу прес-секретаря.

«Він виконує свої функції, тож до нього питань немає. У нас також є лобісти, просто у нас немає узаконеного лобізму. Нам потрібно переходити до його узаконення, тоді ми трішки увірвемо шмат корупційної складової, а кошти через податки потраплятимуть у бюджет», – пояснив Роман Реведжук.

Нагадаємо, американський суд засудив колишнього главу передвиборного штабу Дональда Трампа Пола Манафорта до 47 місяців ув’язнення.



roman.revedzhuk
ROMAN REVEDZHUK

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації