site.ua
член клубу

Колись дуже-дуже давно дрімучий і нерозумний Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) сказав, що відповідальність особи є індивідуальною. І у тих випадках, коли платник податків – покупець не може впливати на продавця, покупець не повинен нести відповідальність за продавця, у тому числі шляхом перерахування до бюджету зайвих сум ПДВ.

У далекому ХХ столітті підступний Кучма Л.Д. не лише розбестив український бізнес внутрішніми офшорами, але й змусив ВРУ прийняти підступну статтю 61 Конституції України, за якою юридична відповідальність особи має індивідуальний характер.

Однак, всі ми знаємо, що і ЄСПЛ та Кучма Л.Д. є руками-ногами Кремля. Тому, священний Український Уряд, разом із недоторканими депутатами прийняли демократичний, новаторський, реформаційний та інвестиційний Закон про поліпшення інвестиційного клімату в Україні http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1797-19/print1475842990493307

Новаторським та реформаційним Законом, зокрема, передбачено, що з 01 липня 2017 року кожен платник ПДВ буде нести відповідальність за того хлопця – свого постачальника адже: "4) у пункті 201.10: після абзацу другого доповнити новим абзацом такого змісту: "Податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, складені та зареєстровані після 1 липня 2017 року в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження" " Людською мовою це означає: "немає податкової накладної у СЕА ПДВ, немає й податкового кредиту. Плати ПДВ, дорогий платник податків, з усієї суми зобов'язань і спи спокійно, якщо заспокоїв свої нерви".

Ні, це не я така песимістка, це вбачається з: "20.2. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, приймає рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику."

Отже, щойно у Центрального органу виконавчої влади виникнуть сумніви у "чесності" Вашого продавця, його податкові накладні заблокують, а Ви не зможете отримати свій податковий кредит. А продавця раніше чи пізніше заблокують, бо треба буде поповнювати бюджет для нових забаганкок коханок і коханців міністрів пенсіонерів та солдатів в АТО.

Звичайно, укладаючи угоду із продавцем, Ви можете пробувати його на зуб: чи він бува чесний, чи ні. Але, якщо він навіть пред'явить Вам довідку, що він – чесніше за Папу Римського, це не позбавить Вас шансу нарватися на блокування податкової накладної продавця і Вашого ж податкового кредиту з ПДВ. Адже Уряду відомо, що всі бізнесмени (окрім, може, сліпого трасту та Нафтогазу) є ділками, які ніколи в житті не платили податки.

Отже, Ласкаво просимо до часів Татаро-монголів, які вважали, що відповідальність має бути колективною.

tery.tavrenko
Tery Tavrenko

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації