site.ua
sandbox


В світі рідко будують ІТ парки в мегаполісах, бо важко знайти зручне місце в кілька квадратних км.

В Україні не побудували ІТП за минулі 30 років, бо влада не розуміла і досі не розуміє ІТ галузь. Бізнес так само. Це створення сучасного мономіста на 15-25 тисяч жителів.
Останні спроби заснування і побудови мономіст в УРСР були для обслуговування АЕС(Прип’ять, Славутич, Нетішин, Енергодар) в 1970-1990 роках.
Площа згаданих міст від 8 до 64 кв. км. Очевидно, що знайти вільну земельну ділянку в Києві, Львові або передмістях обласних центрів нереально. Тому передові країни Корея, Китай, Білорусь будують нові міста для ІТП.
Ви чули від президента, прем’єра, міністрів щось про створення ІТП за минулі 30 років? Цю ідею ледве вдалось донести до Яценюка, Гройсмана.
Може вдастся донести до Шмигаля чи майбутнього керівництва країни.

ІТ сектор з 200 тисяч спеціалістів є потужною, але мало організованою силою. Польща, Естонія, Фінляндія, та інші країни змогли побудувати ІТ парки. Наші міста "не заточені" під потреби ІТ спеціалістів: школи, дитячі садки, університети, офіси, ресторани, транспорт та решта інфраструктури жалюгідні.

Як наздогнати країни Європи? Побудувати місто для ІТ спеціалістів! Це проєкт з життєвим циклом від 25 до 100 років. Для вибору місця, створення генплану, архітектурних рішень потрібно 2 роки, будівництво близько 10 років. Залучення архітекторів, будівельних компаній, інвесторів.
25 тисяч населення, з яких 10 тисяч ІТ спеціалісти дозволяє зробити приблизні розрахунки: 30 тисяч кв. м офісної нерухомості, 6-12 млн кв.м. житла, залізнична та автостанція, дороги, інфраструктура. Аеропорт в 10-25 км.
Для старту необхідно $2 млрд, від $8 до $12 млрд на 10 років для завершення проєкту.

В перспективі сума інвестицій зросте до $25 млрд. Доходи від реалізації $3-8 млрд щороку.

Країна готова реалізувати подібні проєкти? Ми хочемо бути економічно успішними і розвинутими? Бажаємо щоб ІТ спеціалісти надалі працювали в країні і заробляли $10-25 млрд щороку? Тому розмови про ІТ парк у Львові чи Києві, в який проінвестують суми до $100 млн це не про ІТ парк. ІТ парк потребує в 10-100 раз більше інвестицій, це проєкт іншого рівня.
Зеленський був в Польщі нещодавно. За 2 роки побував в багатьох розвинених країнах. Він і його уряд, міністри цікавились в тій же Польщі досвідом побудови ІТП, відвідав Вроцлав та інші міста, де можна подивитись на успішно реалізовані за минулі 10 років проєкти? Звичайно ні, або ЗМІ, телеканали, журналісти нас забули про це повідомити.
Може запитував у Трампа чи Байдена як США вдалось розвинути інноваційні міста в Каліфорнії? У нас і "партнерів" лише теми про корупцію, санкції? Може варто нарешті змінити порядок денний? Знайти нові можливості для співпраці та розвитку. Планувати і втілювати майбутнє вже зараз.

tim.vlasyuk
Tim Vlas

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації