Проблема випуску дешевих, а головне якісних протезів стає в Україні все більш гострою, через збільшення людей з інвалідністю, постраждалих під час російсько-української війни.

Прогресивний досвід новітніх технологій показує, що це цілком реально. Так, на одному з ютуб-каналів музики діляться досвідом створення якісних, а головне дешевих протезів за допомогою 3-D принтера.

Один з користувачів порівнює протез, ціна якого – 42 тисячі доларів. А за допомогою новітніх технологій такий же обійшовся йому у 50 доларів!

На іншому відео користувач показує протез пальця, повністю рухливого і функціонального, і створеного на тому ж 3-D принтері. При такій якості він у сотні разів дешевше за аналогічні моделі традиційного виробництва.

Сам проект покликаний допомогти музикам, які попри інвалідність хочуть грати на музичних інструментах.

Дивлячись на ці новинки хочеться перенести їх на українські терени, адже у такий спосіб можна забезпечити як бійців російсько-української війни, так і інших людей з інвалідністю якісними протезами. Але для цього лише потрібно навчити відповідних людей друкувати такі протези. А виробництвом цілком можуть зайнятися наші волонтери та бізнес.

Сергій Дрозд

прес-секретар Центру Axios

tsentr.aksios
Центр Аксіос

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації