Деколонізація. Що можуть зробити медіа і держава. Дискусія за участі В'ятровича.

1. Коли імперія не може утримувати колонії силовим шляхом, то вона все одно продовжуватиме окупацію у сфері історичної пам'яті, медіа та культури.

2.Все що зближає нас з РФ з часом буде використано РФ проти нас (В'ятрович)

3. ЗМІ, а також звичайні люди, часто відтворюють колоніальні наративи. Це проявляється, наприклад, у використанні спільних з імперією термінів: "пострадянський простір" , "колишні члени соцтабору" , Білорусія та Молдавія (замість Білорусь та Молдова) , велика вітчизняна війна.

4. Все це призводить до можливості відтворення цього колоніального простору в майбутньому як нової імперії.

5.Проблеми Донбасу не є унікальними, або лише його проблемами, але вони проявились яскравіше через більш концентрований вплив РФ.

6. Дві основи колоніального радянського наративу: 1) зачищена історична пам'ять і саме над її відновленням треба працювати 2) втрата бачення майбутнього і відповідно заміна його на ретроспективу, у звязку з руйнацією колоніального минулого і відсутності зрозумілої перспективи. Відповідно треба дати картинку майбутнього.

7. Роль медіа в процесі деокупації має бути визначальною. А що може зробити в цьому напрямку державна політика?

8. Держава може робити законодавчі рішення у випадку, коли з'являється суспільний запит. (В'ятрович, і далі теж)

9. Звільнення від колоніального минулого почалось з декомунізації, і має продовжуватися далі як антиімперське.

10. Що є імперська спадщина? Пушкін, Лермонтов, Суворов та інші на вулицях наших міст - це теж імперський наратив. Наявність цих топонімів підтверджують спільність культурного простору, тези "ми один народ" .

11.Важко дати відповідь, що робити з цими назвами. Але у Львові вулицю Лермонтова перейменували на вулицю Джохара Дудаєва. І це приклад симетричної відповіді.

12.Принаймні треба зрозуміти, що топоніми, повязані з військово-політичним керівництвом Російської імперії, мають бути перейменовані. І вже точно Кіровоград не має стати Єлізаветградом.

13.Важливо попередити суспільство, що означає продовжувати жити у російському просторі. Це як попердження про загрозу раку на пачці сигарет.

14. Частиною деокупації є системна державна підтримка української мови. Нам в цьому жодна інша держава не союзник. Адже з Малоросією мати справу легше.

15. Ми маємо створювати та повертати власні наративи, створювати свої цінності. Так ми стаємо господарями на своїй землі.

vika.tihenko
Вікторія Тихенко

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації