site.ua
член клубу

Сьогодні в Раді під егідою Комітет Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва та за сприяння Української асоціації Римського клубу та Агенція "Спільні зусилля" (Ruslan Rokhov) провели надзвичайно цікавий круглий стіл «Регіональний розвиток та промислова політика: досвід Румунії». Головним спікером був відомий державний та політичний діяч Emil Boc, який 5 років був Прем'єр-міністром та чотири рази обирався мером міста Клуж-Напока, набираючи навіть понад 76% голосів.


Унікальний досвід, надзвичайно високий фаховий рівень, чітке й системне бачення та справжній приклад політичного лідерства! Еміль Бок особливо акцентував:

1) ФІСКАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА. В "гарні часи" не витрачати всі кошти, а зменшувати дефіцит держбюджету та формувати резерви розвитку для "важких часів".

2) ГОЛОВНА СТАВКА НА РОБОЧІ МІСЦЯ. Це головне що має сенс! Створювати робочі місця з належною оплатою праці - краща форма соціального захисту населення. Не субсидії, не допомога по безробіттю, не соціальні пільги, а передусім - робота і зарплата дає можливість людям подбати про себе. Для цього державі потрібно інвестувати в інфраструктуру, встановлювати податкові стимули, фінансово підтримувати розвиток підприємництва.

3) ЧІТКІ ПРІОРИТЕТИ. На все одночасно у держави коштів не вистачить, треба визначатись з тим, де можна зробити "прорив" уперед та серйозно розвинути економіку. Інфраструктура, промисловість, інновації - універсальні пріоритети. Туризм та інші напрями можна додавати "за смаком".

4) МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ. Вивільнити енергію розвитку регіонів, розкрити потенціал територіальних громад, надати привабливі "правила гри" та стимули для місцевого розвитку. Інвестиції приходять не в країну, а в конкретну галузь та регіон. Розвивати країну знизу-догори - вищий пілотаж публічного управління.

Все це більш ніж актуально для України і надзвичайно співзвучно і з запропонованим нами з Олег Ляшко та однодумцями Антикризовим планом розвитку економіки, і з візією Української асоціації Римського клубу. Будемо втілювати в життя!

***

Після виступу Еміля Бока я аплодував йому стоячи!

Взагалі дивуюсь, чому Президент та Прем'єр запрошують радниками не таких мудрих державників, а нафталінову неоліберальну шушеру.

viktor.halasiuk
Віктор Галасюк

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації