site.ua
член клубу

Чому ВВП на душу населення в Білорусі вдвічі більше ніж в Україні? Одна з причин - розвинена ІТ-індустрія і Парк високих технологій (ПВТ).

На початку 2000-х до Президента Білорусі прийшов колишній посол Білорусі у США Valery Tsepkalo і переконав, що країна має велике ІТ-майбутнє і що треба створити хай-тек парк. Тоді це багатьом здавалося фантазією, мрією, прожектом...

Президент дослухався і Цепкало отримав земельну ділянку під Мінськом, закон про значні податкові стимули для резидентів ПВТ та політичну підтримку. Понад 10 років він очолював ПВТ і розвивав його. І це дало великі плоди. Звіт EY про ІТ-індустрію Білорусі вражає.

Сьогодні у ПВТ 181 компанія-резидент та 30 тисяч працівників. З 2005 по 2016 ІТ-експорт Білорусі збільшився у 36 разів, а частка ІТ у ВВП досягла 5,1%. При середній з/п по країні $400 місячний заробіток ІТшника у ПВТ понад $2000.

У 2020 році компанія E&Y прогнозує у ПВТ до 40 000 співробітників з середнім заробітком $2400/міс. Виручка компаній-резидентів ПВТ виходить на $1,4 млрд/рік.

І в парку вже не тільки аутсорсинг. Технологічними компаніями створено 52 лабораторії спільно з 15 навчальними закладами. Деякі ІТ-продукти стали світовими лідерами, наприклад World of Tanks від Wargaming - одна з 5 найприбутковіших MMO-ігр з більш ніж 140 млн зареєстрованих користувачів.

Пощастило? Ринок сам так вирішив? Ні! Це результат сміливої і цілеспрямованої державної політики!

---
На жаль, коли при владі компрадори та імітатори втілення подібних ініціатив це справжній баттл. Гаємо час, поки інші країни виграють конкуренцію за інвестиції, таланти, ринки. Прикро.

***
Деталі тут - https://dev.by/lenta/main/42-facts-on-belarusian-it-industry

viktor.halasiuk
Віктор Галасюк

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації