Житло зросло в ціні від 5% до 25% залежно від регіону

За останні два роки у Києві середня вартість "квадрату" на первинному житловому ринку економ класу зросла на 19%. Тобто із $750 до $950.

Вторинний ринок підскочив на 25% - із $1040 до $1300.


Ситуація із дорожчанням нерухомості схожа по всій країні. На неї впливають тенденції у столиці. В середньому житло подорожчало від 5% до 25% залежно від регіону. Наприклад, у Полтаві житло подорожчало найбільше із показників по країні.

Чому ж так відбувається? Коли чекати піку?

Гравці ринку перестраховуються та вкладають усі кризові фактори і ризики в ціну нерухомості.

Так, на ціни вплинуло і зменшення інвестицій первинного ринку нерухомості. Лише за рік впало на 60%. Зменшився і об'єм введення об'єктів в експлуатацію на 50%: з 11 млн кв. м до 5,5 млн. Найбільший спад спостерігається у столиці. Маємо тільки 25% зведених будинків, порівнюючи з попереднім роком.

Така ситуація виникла і у зв'язку із скандалом банку "Аркада" та з компанією Укрбуд, які стали неплатоспроможними. Довіра до інвестування вкотре впала. А ті горе-будівельні об'єкти тепер завершуватимуть інші забудовники, які б мали займатися своїми ЖК. Тож вони закладуть свої ризики у ціну нового житла.

Кризова ситуація посилюватиметься й далі. Зовнішні інвестиції зменшуватимуться, а ВВП країни падатиме. За останній рік ми маємо падіння аж на 4%. Усе це теж негативно позначиться на ринку нерухомості.

Загалом тенденція до дорожчання вартості квадратних метрів ростиме. Однак вона може бути схожою, як у 2008 та 2014 роках. Далі матимемо на ринку нерухомості застій: величезні ціни і неплатоспроможність.

Тож, якщо ви хочете продати чи придбати нерухомість – зараз найсприятливіший для цього час.

viktor.leschinskiy
Віктор Лещинський

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації