Напередодні Дня Конституції я написав, що несподіваною для мене є не визнання Зеленським власної участі у зливі операції по "вагнерівцям", а здатність співгромадян й далі толерувати такі дії можновладців.

"Моральне право на бездіяльність", як мені зформулювали в коментарях. Хтось аргументує наявність у себе такого права діями колишнього президента. Хтось переконує себе, що результат дій Зеленського є наслідком зруйнованого консенсусу між владою і олігархами (ггг). Хтось запевняє себе, що сьогодні в Україні можна бути "поза політикою" і якось воно пропєтляється.

Коротше, безліч раціональних (і не дуже) причин саме сьогодні посидіти рівно і не напружуватися.

Взагалі людський розум надзвичайно майстерний у створенні ілюзій та мистецтві самообману, коли мова йде про збереження зони комфорту. Він вміє підтасовувати факти, ігнорувати очевидне, принижувати і дегуманізувати опонентів - будь-що, аби не зіткнутися з необхідністю усвідомлення власної помилки і її наслідками.

Можна навіть сказати, що кожен має право на захист власного душевного спокою, тому й до здатності раціоналізувати факапи варто ставитись з розумінням. Бо усвідомлення помилки - це надзвичайно боляче, складно і неприємно.

Усвідомлюючи все сказане вище, я не очікував побачити на мітингу 28.06 під ОПУ достатньої для ефективного мирного протесту кількості людей. Нас вистачило, щоб бути почутими, але недостатньо, щоб одразу змусити владу до дій.

Відчуття огиди від безвідповідальності та безкарності влади - та відчуття безсилля щось змінити бодай щось одразу. Вкрай неприємне відчуття, відверто кажучи, але був момент, коли я зазирнув в Безодню.

І це було слово Сергія Журавля.

Моє бажання справедливості не може бути порівняно з жагою справедливості батька, який втратив сина. І відсутність прозорого розслідування справи та покарання винних демонструє всю сутність чинних очільників держави.

"Моральне право на бездіяльність"... Я бачив очі Сергія під час його промови. І я не можу уявити, яка "мораль" може виправдовувати бездіяльність в цьому випадку.

Музики не буде.

Імпічмент. Відставка. Суд.

vitalii.kalenskyi
Віталій Каленський

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації