site.ua
топ-автор

Результати виборів в ОТГ, які відбулися 29 квітня, малюють цікаву картину. Вони проводились у 40 ОТГ у 17 областях. З них у 26 головами об’єднаних тергромад стали представники БПП (65%). По одному голові матимуть «Батьківщина», РПЛ, Аграрна, Опоблок, "Наш край", а також безпартійні.

Традиційно ціла баталія розгорнулася за встановлення перемоги по кількості мандатів у радах ОТГ між «Батьківщиною» та БПП. В їх штабах вважають, що це не лише символічна перемога над опонентом, але і своєрідний плебісцит довіри до їх політсили.

Прес-служба БПП звітується про те, що їх кандидати здобули 235 мандатів. Їм на п'яти наступає "Батьківщина" з 222 депутатами.
Натомість у Юлії Тимошенко озвучили інші данні: 277 депутатів у їх партії, а БПП – 212 мандатів.

Дійсно, якщо не знати ситуацію на місцях і розглядати вибори в ОТГ як “сферичний кінь у вакуумі”, то депутати в місцевих радах – це наявність партійної мережі та її проникнення на місця. Це також інфраструктура для організації виборів президента та парламентської кампанії.

З такої точки зору дійсно зрозуміло, чому партії вкинулися ресурсом у ці вибори.

Колеги-політтехнологи повідомляють з полів про те, що за голос у віддалених селах платили грубі гроші. Такого не було навіть під час минулої парламентської кампанії.

Як стверджує лідер КВУ Олексій Кошель, "до спостерігачів КВУ надійшла інформація про 25 фактів підкупу (реальна цифра могла бути значно більшою), правоохоронці відкрили кримінальні провадження у 5 областях, у день голосування було спіймано на гарячому 3-х скупників голосів. І це при тому, що вибори відбувалися лише в 40 ОТГ». Абсолютними рекордсменами з купівлі голосів Кошель назвав партії "Батьківщина", Аграрну партію і "Наш край".

Якщо ці партії всівали гривнею електоральні поля, то БПП діяла через адмінресурс. Так само працювали і місцеві партії, представлені в окремих регіонах.

Проте, партійніть депутатів в радах ОТГ не грає значної ролі. На місцях люди обирають партійний прапор виключно як засіб пересування соціальним ліфтом і їх лише номінально можна вважати «штиками» Порошенко чи Тимошенко. Зміниться кон’юнктура – змінять і партквитки.

Голоси за кандидатів від “Батьківщини” в ОТГ на Одещині зовсім не означає, що в березні 2019 року вони не опиняться у активі, наприклад, лідера Аграрної партії Скоцика; чи в ОТГ на Тернопільщині, де 100% набрала БПП виборці не виявляться симпатизантами Вакарчука.

Як на мене, більше важливо на кого будуть орієнтуватися голови ОТГ. Саме вони організовуватимуть виборчий процес. Сьогодні місцеві голови обирають членство в президентській силі. Отже профіту тут для них більше. У них і місцевий адмінресурс.

Тому по кількості балів перемогла “Батьківщина”, а ось по якості отриманого ресурсу перемога за БПП.

vitalii.kulik
Виталий Кулик

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації