site.ua
топ-автор

Одним із основних завдань російських спецслужб та пропагандистської машини РФ є створення стійкого міфу про те, що в Україні точиться громадянська війна, тут “немає ніяких російських військ”, а “укропи самі себе обстрілюються із гармат та систем залпового вогню”.

Таку картинку нам транслюють російські так звані “медіа”. Коли так говорять Кисельов чи Соловьов тут все зрозуміло. Така у пропагандистів робота в країні – агресорі. Вони за це гроші отримують.

Проте, інколи сенсовими конструкціями окупанта починають говорити наші ЗМІ, які позиціонують себе в якості “носіїв високих стандартів свободи слова”.

Для прикладу два випадки.

28 травня, телеканал 1+1 програма ТСН дає картинку з с.Залізного Донецької обл, де в наслідок ворожого обстрілу загинула 15-річна дитина. Текст в кадрі: “Снаряд 122-го калібру залетів в один з будинків вночі. Другий снаряд потрапив на цей двір вдень, внаслідок чого загинула дитина. Рідні звинувачують у трагедії українських військових. Поліція кваліфікувала обстріл бойовиків як теракт”. Все. Крапка. Тобто, український телеканал по факту звинуватив українську армію у самообстрілі, повторивши пропагандистський штамп рашистської пропаганди.

Звичайно це можна було б списати на технічну "пимилку редактора", який робив такий сюжет чи писав текст до нього. Якби ось таких маніпулятивних картинок не стало досить багато на “патріотичному телеканалі “1+1”! Мабуть Ігор Коломойський вирішив “згустити фарби” напередодні електорального циклу. Чим гірше тим краще!

В хід йде все. Від медійних атак на керівництво держави (інколи ці атаки, справді слушні) до інструментарію російської інформаційної гібресії проти України.

Другий приклад – це експертне обговорення вбивства Аркадія Бабченка, яке почалося в вітчизняних соцмережах та провідних ТВ-каналах.

Ніби у цій справі не може бути “подвійного прочитання”, є первний консенсус навколо того хто є винним у цій справі. Аркадію Бабченку помстився кримінально-терористичний режим Путіна. Але все більше критичних експертів, для збільшення власної цитованості у сумнівних рейтингах видають сентенції: “вбивство Бабченка не вигідне Москві”, “Аркадій не був небезпечний для Путіна”, “пошук російського сліду у цій справі – це ілюстрація некомпетентності українських слідчих”, “терор на вулиці не змогли зупинити СБУ”...

Ось так ніби розумні експерти, критично мислячі, перетворюються в корисних для РФ ідіотів.

vitalii.kulik
Виталий Кулик

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації