site.ua
член клубу

В такому разі бойовики б вже дали покази українським слідчим і представникам спецслужб наших партнерів. Покази ці були б вбивчими для Путіна і без перебільшення могли б змінити геополітичні розклади, які на даний час не на користь України.

Російські найманці надали б свідчення про те, що “они там есть”, тобто Росія присутня на Донбасі своїми бойовиками, технікою, ставлениками у владі і грошима. Це й так всі розуміють, але тепер російська присутність була б засвідчена вустами тих, хто там був і стріляв. Крім цього найманці б зізнались у багатьох злочинах, які вони виконували за вказівкою з Москви, зокрема й збиття МН17. Вони б назвали конкретні прізвища та їх контакти від кого отримували інструкції.

В руках України були б серйозні козирі у протистоянні з агресором. Україна б продемонструвала свою спроможність, а відтак зміцнила б свою суб’єктність. Саме ту, про яку так переймається Зеленський з Кулебою, коли висувають претензії до міжнародних партнерів. Але претензіями суб’єктність не здобудеш, а ось такими спецопераціями – так.

Внаслідок цього геополітичні розклади були б більш сприятливими для нас. Можливо ми б отримали ПДЧ в НАТО, а також зупинили б ПП – 2. Зустріч з Байденом давно б вже відбулась, а Меркель не змушувала б нас виконувати неприйнятну для України формулу Штайнмайєра.

Історія не знає умовного способу, тому усі вищезгадані припущення сьогодні не мають місця. Бо операцію провалено. Навмисно чи помилково – в цьому розберуться слідчі. Сьогодні маємо ганьбу, втрату довіри з міжнародними партнерами і зменшення суб’єктності назовні.

Цими липневими днями минає рік з того часу, як вагнерівців затримали в Мінську. Спочатку влада все приховувала, але це ж Україна, а не Білорусь і депутати з “Європейської Солідарності” оприлюднили шокуючу інформацію. Про те, що ці бойовики не перебували в Білорусі з метою вчинення безладів, а прямували в одну з країн через небо України. Депутати повідомили, що літак з бойовиками мав би сісти десь в Україні, ну й залишити борт як кажуть під білі рученьки.

Влада продовжувала віднікуватись, мовляв все це неправда. І так було аж до інтерв’ю Зеленського в якому він зізнався, що це він телефонував Лукашенку в липні рік тому і повідомив його про спецоперацію. То ж зрозуміло, що так званий президент Білорусі одразу ж зв’язався з Путіним, повідомив про інформацію від Зеленського і запитав що робити? Реакція Путіна могла бути лише одною – негайно затримуй і повертай моїх найманців в Росію. Так і сталось.

Чому Зеленський раптом вирішив змінити позиціонування в цій історії? Відповіді можуть бути різними. По-перше, це сталось незадовго після того, як п’ятий президент Порошенко чітко заявив – ця спецоперація почалась за моєю вказівкою. Віднікуватись вже не було сенсу. Другою причиною може бути вихід фільму від Bellingcat, де буде розставлено крапки над і. Зеленський вирішив зіграти на випередження. Можливо ще є причини, про які ми не знаємо.

У інтерв’ю Зеленський зазначив, що це мовляв не українська спецоперація. Так визнаємо, операція була, але вона не наша і питайте у когось іншого. Але ж Порошенко чітко сказав, це його ініціатива і тому нова фейкова версія влади розсиплеться як і попередня.

Погано ще й те, що Зеленський з метою уникнути відповідальності звільняє наших розвідників, які й розробляли цю операцію. Спочатку він звільнив керівника ГУР МО Бурбу. Потім звільнили заступника генпрокурора Мамедова. Тепер ось звільнено голову СЗР Кондратюка й заступника голови СБУ Баранецького. Ці професійні розвідники застосовують свій фах десь в інших секторах. При цьому безпека держави послабиться. Та чи турбує це Зеленського?

А ще нові люди за вказівкою з Банковою можуть знищити секретні документи, які б точно пролили світло на всю цю історію. За допомогою цих документів має бути встановлена правда вже після президентства Зеленського. Правда дозволить притягнути до відповідальності винних у цій поганій історії.
volodymyr.manko
Volodymyr Manko

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації