site.ua
член клубу

В українців як етносу, безперечно, є позитивні риси. Але кожну з цих рис можна легко піддати сумніву. Ну, наприклад: українці дуже працьовиті…

Серйозно, які ж тоді японці, корейці чи китайці.

Українці – волелюбні борці. Звичайно і тут можна погодитись. Але… Відсоток пасіонаріїв у нас насправді мізерний, в порівнянні з приниженнями, яким ми піддавались і піддаємося. Нас чмирять споконвіків і донині. І свої, і чужі…

Виступи небайдужих регулярно зводяться нанівець "простим народом". Та й незалежність це не наша заслуга, а ланцюжок випадковостей та фарту.

А от в плані негативних рис та комплексів – є де розігнатися. Найбільш яскраві – наша компромісність, меншовартість, егоїзм. Але є ще одна яскрава наша риса, вона особливо помітна зараз – під час пандемії, і можна її назвати – "я завжди буду проти".

Бути проти усього, постійна незадоволеність – це наше.

Україна більш-менш ефективно воює з РФ, економіка росте, розвивається національна культура, є безвіз – все до сраки – ми незгодні. Шоколадний барига. Подавай нового, чесного, такого, що може обматюкати політиків, а потім взяти і розстріляти їх усіх, правда в серіалі. Перед виборами десь половина моїх фейсбучних активно постять свинарчуків, гаранта з рилом і таке подібне. Зараз їх картина змінилась кардинально – у стрічці прокльони з прикметником "зелений". Рейтинг тихенько повзе вниз. Буде більше – ми на повному ходу мчим до дефолту. І тільки бородатий пупсик задоволений.

У активістів перед виборами подібна картина – злочинна влада, мародери, злодії. А ще кажуть він брата свого вгробив і вбивство Кеннеді – теж його робота. Нарешті досягли свого, але щось пішло не так. Новий чомусь таємно в Оман полетів, з сєпарами вирішив дружити, війська відводить. А тут ще чогось слідчі у дверях з талмудами підозр. Як таке могло статись, він же на роботу на велосипеді їздив.

Думаю, скоро хтось з соціологів захистить дисертацію де вивчить динаміку: за який період режим довіри наприклад новообраної Верховної Ради перетворюється на нуль і далі стає режимом недовіри. Це досить цікаво.

Бабця під під'їздом, наприклад, добряче попоївши депутатської гречки, уже на другий тиждень після виборів кляне новообраного на чому світ стоїть.

І тут звідки не візьмись невидима китайська кулька з присосками. Люди мруть, треба запроваджувати карантин.

Е ні – ми проти. Якщо я не потягаю штанги в гідропарку – стану дрищем, а там і дєвчьонки перестануть любити. І взагалі, це порушення моїх конституційних прав. А ще мені помолитись закортіло, ніколи до церкви не ходив, а зараз увірував. Та й Усик з батюшкою Павлом казали, що ніякого віруса немає. А головне – бацька, він он хокей грає і ніякого карантину не вводить, оце толковий лідер, не те що у нас.

Щоправда, одного разу наша вічна незадоволеність стала в пригоді. На початку дев'яностих населення України було як завжди незадоволеним пізнімими радянськими реаліями. Незадоволення уже можна було висловлювати вголос, а тут референдум – от так і здобули незалежність. Через пару місяців проклинали і референдум, і Кравчука, і Народний Рух. Але було пізно.

Загалом, як показали нещодавні дослідження, українці пасуть задніх в плані відчуття щастя. Ми навіть відстаємо від більшості найбідніших африканських країн. Тобто африканець, який сидить у своїй трущобі, зліпленій із лайна та хмизу, по вуха в смітті, без нормальної води та їжі – щасливіший за пересічного українця. А українець: ситий, у теплому помешканні, з інтернетом, з можливістю подорожувати, відправляючи до рота п'ятидесятий пельмень, сидить і думає який він нещасний.

Зрозуміло наша ущербність (самий вдалий термін, хоч і російська калька) має історичне коріння. Нашим предкам, вочевидь, приводів для задоволення життям було мінімум (згадайте вірші Шевченка), тому ця риса міцно засіла у наших генах.

Кажуть, негативна енергетика шкодить здоров'ю людини і хвороби викликаються поганими емоціями. Наша нація теж хвора, хочеться вірити, що ми все таки одужаєм. Після коронавірусу саме ми повинні ввести тренд на рожеві окуляри!

voryol
Volodimir Ryba

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації