Політичні процеси липня, утворення нової більшості у Запорізький обласній раді, що далі?

Останні дні липня видались для Запорізького регіону значними у розрізі політичних потрясінь. Які мають можливість у довгостроковому вимірі принести один з двох результатів, звісно ж діаметральних різних позитивний та негативний.

Позитивний сценарій – відновлення спроможності

Відновлення інституційної спроможності обласної ради як представницького органу, створення демократичних та прозорих процесів, залучення експертів для обговорення питань подальшого розвитку регіону.

Досягнення цього можливе у випадку демократичної більшості, досить й 45+.

Зміни заступників голови обласної ради, та найголовніше врахування думок кожного з депутатів, бо наявність усіх з коаліції на голосуванні, є не тільки рекомендацію для є обов’язковою нормою для позитивного результату.

Серед механізмах досягнення цілі є перешиття новоутрореною коаліцією як знатним «кравцем» апарату обласної ради та складу постійних комісій.

Наразі, у якщо констатувати сухо та у цифрах то ОППОБЛОК разом з сателітами у мають більшість у бюджетній комісії, очолюють комісію з управління спільним майном та ЖКГ, повністю домінують у комісії яка опікується питаннями підприємства та економіки, мають сталу більшість у комісії з питань будівництва та паливо енергетичного комплексу, мають перевагу у комісії з охорони здоров’я.

У цій конфігурації майже не можливо впливати, на рішення які видає обласна рада.


Негативний сценарій

Під час розгляду негативного сценарію потрібно уособлювати обласну раду як механізм розпилу бюджетних коштів, без оглядів на фарби партійних кольорів, і не більше цього.

У цьому варіанті, не має жодного значення головування на комісіях та сидіння кріслах біля губернатора та голови обласної ради у сесійній залі. Тут важливо дивитись в які кармани будуть йти кошти, який з українських олігархів стане повноцінним куратором області та вижме усе можливіше з обласного бюджету.

Особисто, я не розглядаю цей сценарій при ситуації у 45 голосів, він майже не реальній, дивлячись тверезими очима, у обласній раді досить багато нових принципових, а інколи навіть заможних депутатів. Які ніколи не підуть на угоду яка зламає доброчесність та їх принципи.


Повне руйнування

Також, слід розглянути можливість сценарію який є також ймовірним – це контрнаступ, тушкування нині демократичних депутатів та клятва на вірність у стінах одного з промислових підприємств. Це на мою думку найгірший варіант для області, вона знову буде поглинена у хаос, хаос який призведе до руйнування, приклад якого ми кожного дня дивимось у телевізійних новинах. Крім, того розвиток громади, буде відбуватись стрімкими темпами, але громади не Запорізької, Донецької.


Висновки

Роблячи висновки до цих невеличких роздумів, особисто я вірю в консолідацію та позитивний сценарій для обласної ради, вірю в можливість депутатів працювати на розвиток Запорізької громади.

Досить багато позитивних змін відбувається в країні, зокрема в молодіжному напрямі, ті видозміни які йдуть, ми чекали досить давно.

Вірю, що це є біла полоса українського розвитку, яка й не омине Запорізький регіон.

yaroslav.hrapskiy
Ярослав Храпський

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації